Előbb alapítottak zenekart, mint hogy muzsikálni tanultak volna

2024.07.01. 09:10

Új klippel örvendeztette meg rajongóit és a magyar nyelvű metálzene kedvelőit a Samas. A Minden életen át ugyan szerelmes dal, ám a banda nem hazudtolta meg önmagát, s karcos metál muzsika szól a sok helyütt dallamos ének alatt.

A Samas elég rafinált név, tudniillik az ember azonnal morfondírozni kezd: vajon mit jelenthet? Kárász Dániel gitáros – az énekes János testvére – egy vallástörténeti munkában olvasott a sumer napistenről. Pontosabban a sumerok Utunként tisztelték, ami akkád nyelven Samas, aki babiloni és asszír napisten. Samas sarkallta Hammurapit törvénykönyve megalkotására.

A testvérpárnak külön tetszett, hogy a szó palindrom, azaz oda-vissza olvasva ugyanaz. Mint a néma mén, a pókszóró horoszkóp vagy a réti pipitér, ám metál zenekarról lévén szó, az előbbi szóalakok nyilván nem jöhetnek szóba.

A Samas magyar nyelvű banda, anyanyelvükön énekelnek, ezért nem akartak angol nevet. A muzsikusok megjegyezték, hogy a sumer holt nyelv, így szövegeiket nem kell ékírni.

Eddán, Omegán nevelkedve

A Kárász tesók előbb alapítottak zenekart, mint hogy muzsikálni tanultak volna, ami a magyar rock and roll szcénára a kezdetektől napjainkig jellemző. A műfajválasztásukat elősegítette az otthoni zenei közeg, az, amit a szüleik hallgattak: Edda, Omega. Kisvártatva aztán a Nirvana hatása alá kerültek, majd következett a Pantera. Elérkeztek tehát a zúzós rockhoz.

AZ ÉNEKES FELESÉGE LUKÁCS SZILVIA. NO, NEM CSALÁDFAKUTATÁS KÖVETKEZIK, SZILVIA A SAMAS DOBOSA. E MŰFAJBAN EZ RITKASÁG, ANNYI SZENT.

Talán mert valós fizikai igénybevételt kíván a duplázós lábgép, a Dave Lombardo erejű tizenhatodok, Szilvia bevallotta: gyúrnia kell, hogy végig tudja dobolni a bulikat.

Kárász János basszusgitározás mellett énekelt, a hörgős metal-hang esetében adottság. S mert nem leltek megfelelő frontembert, letette a hangszert, és beiratkozott egy énektanárhoz.

Magyarországon magyarul érdemes

Habár a dalszerzés igazi közös munka, az alaptémát, a riffeket Kárász Dániel szállítja. Első körben testvérének küldi el a felvételeket, ő érzi, mi a megfelelő refrén, főtéma, verse, amelyek passzolnak a szövegeihez. János leszögezte: Magyarországon magyarul érdemes énekelni.

A magyar nyelv nemcsak gyönyörű, de nagyon sokrétű is, nagy a szókincse. Nem véletlenül világszínvonalú a költészetünk

– mondta az énekes, aki azt is megjegyezte, hogy a visszajelzések hatására mostanában egyre dallamosabb énekszólamokat írnak. Persze maradt a zúzás, mint új klipjük, a Minden életen át is bizonyítja, nem váltottak a pop műfajra.

Terveik szerint több dallal és klippel rukkolnak ki az idén. Nyáron pedig találkozhatunk velük a Rockmaratonon, a Fezenen, a Kanizsafeszten.