Korunk hőse: az izomgyurma

2001.02.15. 15:43
A homo sapiens markánsan elkülönülő alfaja, amely badibilding stúdiók erőpadjain, szigorúan zárt közösségben tenyészik. Virulenciája, és epidemiológiai jellemzői minimum tiszteletre méltók: a legkisebb falusi kultúrotthontól a legelitebb budai diszkóig mindenhol megél, ha már egyszer betette oda a lábát (és beteszi).

A tágabb környezeti viszonyokra kifejezetten igénytelen, bár a melltartós-hidrogénezett-festett bébikék, a dizsi, illetve a hasonszőrű cimborák hosszú távú hiánya erősen megviseli. A haj és a magasabb szintű agyműködés teljes hiánya alapvető, a merőben flatline EEG elemi követelmény. Teljes átalakulással fejlődik, amelynek üteme a folyamatosan zabált, lőtt, és egyéb úton magához vett illegális (több) és legális (jóval kevesebb) anyagoknak köszönhetően döbbenetes: a testtömegben kifejezhető metamorfózis az átalakulás első évében elérheti a 15-20 kg-t is.

A homo sapiens markánsan elkülönülő alfaja, amely badibilding stúdiók erőpadjain, szigorúan zárt közösségben tenyészik
Átlagos műveltsége messze nem mutat túl a négy általánoson, megkerülhetetlen tény, hogy a szteroid-ampullák címkéjén kívül minden egyéb nyomtatott szöveget akadozva, markáns szájmozgással kísérve olvas (moziban többnyire csak néz). Kültakaróját tekintve két, egymástól markánsan elkülönülő csoportot alkot. Az oldschool beengedőember a kvarcórával, illetve aranylánccal megvadított laza, sportos ruházatot kedveli, míg az eleganciát a funkcionalitás elé helyező szakarcok kizárólag fekete garbóban és sötét zakóban, csuklójukon kamu, tízdolláros Rolexxel mutatkoznak.

Az izomgyurma kulturális attitűdje példásan egységes: kedvenc zenekara a Danubius rádió, kedvenc színésze a kommandós zsaru. Kivételek nincsenek. Elképesztő szintű retorikai készségének főbb megnyilvánulásai közé a ,,Mit néze', kisköccsög?", ,,Nem mondom mégegysze' !", ,,Nem teccik valami, nagyhajú?" panelek tartoznak. Kedvelt és rendszeres szórakozása a célirányos barátkozás. Ennek felvezetése legtöbbször lökdösődés, taszigálás útján történik, amelyet mások fejének ököllel való ütögetésével. Erről a mókáról semmilyen körülmények között le nem mondana: életeleme az utasításra történő rendrakás. Gombostűfejnyi univerzumát a vaskos bicó, a minél alacsonyabb homlok, és a tesztoszteron szentháromsága igazgatja. Egyéb szokásait tekintve nagy hajlandóságot mutat a csoportba való verődésre, ekkor a társaság létszámával négyzetes arányban csökken a toleranciaszintje, illetve emelkedik az agresszivitása.

Átlagos élettartama kicsivel hosszabb, mint egy Duracel elemé (pedig az sem semmi): a maximum tíz-tizenkét éves karrier derekára már kialakul a hipermacsó identitással nehezen összeegyeztethető, menthetetlenül lógó fütyi, amely állapotot később szív-, vese-, és májpanaszok tesznek igazán színessé. Nem kifejezetten romantikus alkat, ritkán érzékenyül el, még a Titanic megkönnyezését is a csajára hagyja. Ám ha mégis, akkor kedvessé válik, akár egy középfülgyulladásban szenvedő gorilla, hirtelen támadt humorérzéke pedig vetekedni látszik egy zárlatos búvárszivattyúéval. Fölös sallangoktól mentes, balladai figura: tinisrácok számára követendő példa, tinilányok szemében imádnivaló idol. Korunk hősét tisztelhetjük benne.