Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A Nagy Testvér szeret téged

2007.02.24. 13:28
A februári Galaktika témája a Nagy Testvér-problematika. A téma egyre aktuálisabb: a híradó másról sem szól, minthogy ki kit hallgatott le, ki mit szivárogtatott ki. Kit ne érdekelne, hogy őt lehallgathatják-e, illetve hozzáférhetnek-e a személyes adataihoz? Vagy már megszoktuk azt, hogy idegenek lépnek be az életünkbe?

2006. december 22-én meghalt Lázár Ervin, tiszteletére a 203. Galaktika első helyén szerepel a Tűz című írása. A novellában Prométheusz végre felszabadul és szembesül azzal, hogyan változott meg az emberek és a tűz viszonya azóta, hogy leláncolták.

Rendőrszemek és törvények


A Nagy Testvér témával kapcsolatos Larry Niven, Hugo- és Nebula-díjas író Anarchia című írása, amely azt az örök érvényű kérdést veti fel, hogy szükség van-e törvényekre? A novella szereplőinek minden lépését rendőrszemeknek nevezett gépezetek figyelik és kontrollálják, mígnem a szereplőknek alkalmuk nyílik arra, hogy rendőrszemek és törvények nélkül élhessenek. Nemere István, a legismertebb hazai sci-fi író novellája, a Túlnyomás egy új nézőpontból mutat be egy szabadságától megfosztott életet.

A témához kapcsolódva kérdezték dr. Péterfalvi Attilát, az adatvédelem és a személyiségi jogok avatott szakértőjét is. De megtudhatjuk, milyen filmekben jelent meg a Nagy Testvér-motívum, így elemzésre kerülnek a Különvélemény, a Közellenség, valamint Az ötödik elem című filmek. A tudományos rovatban bemutatják azokat a technikákat, amelyek segítségével lekövethetővé válunk, így például azt, hogyan állapítják meg a telefontársaságok a mobiltelefont használók aktuális tartózkodási helyét.

A Sátán kocsija

David Brin, Hugo- és Nebula-díjas író Az adakozó pestisben olyan új vírust mutat be, ami altruizmusra, azaz emberszeretetre kényszeríti az embereket. Ez bármilyen jól hangzik is elsőre, végül beláthatatlan következményekkel jár. A Sátán kocsija Roger Zelaznytól olyan világot állít elénk, melyben az autók, mint a mesterséges intelligencia csodái, választhatnak a szabadság és aközött, hogy tovább szolgálják az embereket. Egy Jenny nevű vörös autótünemény és Murdock, a sofőrje a Sátán kocsiját üldözik már tíz éve, azt a kocsit, amelyik megölte Murdock öccsét, s azóta is szabadon kószál a világban.

Frederic Brown Mandiner című novellája Kafka Az átváltozás című történetéhez hasonlóan indul: a főszereplő olyan tulajdonságot kap, aminek semmi előzménye nincs: amit kíván, megtörténik. De mire tudja használni új, természetfölötti képességét? William Gibson, a kiberpunk irányzat megalkotója Kartondobozváros tizenhárom képben című írásávál jelentkezik. Munkája nem éppen hagyományos elbeszélés, a figyelmes olvasó a tizenhárom kép alapján ismerheti meg a jövő hajléktalanjainak világát.

A retró rovatban Ljuben Dilov bolgár író Mi a teljes igazság Topsy csimpánz körül? című írását olvashatjuk, amiből kiderül, mit tudnak kezdeni az idegenek azzal a csimpánzzal, akit a Föld űrbe kilőtt képviselőjének hisznek. De az új Galaktikából azt is megtudhatjuk, hogyan használhatjuk iPodunkat Levi’s farmerrel kombinálva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?