A Nagy Testvér szeret téged

2007.02.24. 13:28
A februári Galaktika témája a Nagy Testvér-problematika. A téma egyre aktuálisabb: a híradó másról sem szól, minthogy ki kit hallgatott le, ki mit szivárogtatott ki. Kit ne érdekelne, hogy őt lehallgathatják-e, illetve hozzáférhetnek-e a személyes adataihoz? Vagy már megszoktuk azt, hogy idegenek lépnek be az életünkbe?

2006. december 22-én meghalt Lázár Ervin, tiszteletére a 203. Galaktika első helyén szerepel a Tűz című írása. A novellában Prométheusz végre felszabadul és szembesül azzal, hogyan változott meg az emberek és a tűz viszonya azóta, hogy leláncolták.

Rendőrszemek és törvények


A Nagy Testvér témával kapcsolatos Larry Niven, Hugo- és Nebula-díjas író Anarchia című írása, amely azt az örök érvényű kérdést veti fel, hogy szükség van-e törvényekre? A novella szereplőinek minden lépését rendőrszemeknek nevezett gépezetek figyelik és kontrollálják, mígnem a szereplőknek alkalmuk nyílik arra, hogy rendőrszemek és törvények nélkül élhessenek. Nemere István, a legismertebb hazai sci-fi író novellája, a Túlnyomás egy új nézőpontból mutat be egy szabadságától megfosztott életet.

A témához kapcsolódva kérdezték dr. Péterfalvi Attilát, az adatvédelem és a személyiségi jogok avatott szakértőjét is. De megtudhatjuk, milyen filmekben jelent meg a Nagy Testvér-motívum, így elemzésre kerülnek a Különvélemény, a Közellenség, valamint Az ötödik elem című filmek. A tudományos rovatban bemutatják azokat a technikákat, amelyek segítségével lekövethetővé válunk, így például azt, hogyan állapítják meg a telefontársaságok a mobiltelefont használók aktuális tartózkodási helyét.

A Sátán kocsija

David Brin, Hugo- és Nebula-díjas író Az adakozó pestisben olyan új vírust mutat be, ami altruizmusra, azaz emberszeretetre kényszeríti az embereket. Ez bármilyen jól hangzik is elsőre, végül beláthatatlan következményekkel jár. A Sátán kocsija Roger Zelaznytól olyan világot állít elénk, melyben az autók, mint a mesterséges intelligencia csodái, választhatnak a szabadság és aközött, hogy tovább szolgálják az embereket. Egy Jenny nevű vörös autótünemény és Murdock, a sofőrje a Sátán kocsiját üldözik már tíz éve, azt a kocsit, amelyik megölte Murdock öccsét, s azóta is szabadon kószál a világban.

Frederic Brown Mandiner című novellája Kafka Az átváltozás című történetéhez hasonlóan indul: a főszereplő olyan tulajdonságot kap, aminek semmi előzménye nincs: amit kíván, megtörténik. De mire tudja használni új, természetfölötti képességét? William Gibson, a kiberpunk irányzat megalkotója Kartondobozváros tizenhárom képben című írásávál jelentkezik. Munkája nem éppen hagyományos elbeszélés, a figyelmes olvasó a tizenhárom kép alapján ismerheti meg a jövő hajléktalanjainak világát.

A retró rovatban Ljuben Dilov bolgár író Mi a teljes igazság Topsy csimpánz körül? című írását olvashatjuk, amiből kiderül, mit tudnak kezdeni az idegenek azzal a csimpánzzal, akit a Föld űrbe kilőtt képviselőjének hisznek. De az új Galaktikából azt is megtudhatjuk, hogyan használhatjuk iPodunkat Levi’s farmerrel kombinálva.