Világ a szőnyegben

2002.05.20. 10:53
Hosszú-hosszú idő után ismét kiadták a Korbácsot, amelyet sokan a fantasy- és horrorirodalom alapművének tartanak. Clive Barker második regénye 1989-ben, Londonban jelent meg először és egy csapásra az eladási listák élére ugrott.
A modern Angliában játszódó történet két hétköznapi ember cselekedeteit követi nyomon, illetve azt, hogyan éri utol és irányítja sorsukat a mitikus "fúga". A fúga egy világ a világban, ahol a Látóknak nevezett faj él. Ezek a teremtmények többek, mint emberek, birtokukban van ugyanis a mágia, mely hosszú évekig tartó száműzetésüket okozta.

Hogy elbújhassanak az emberiség maradéka elől, sikerült beleszőniük az ő kis Angliájukat egy szőnyegbe, itt alszanak addig, amíg a kirótt számkivetettségük véget nem ér. A szőnyeg biztonságát az Őrzőkre bízták, akik majdan felfejtik a szőnyeget, és ezzel kiszabadítják a Látólényeket egy biztonságosnak ítélt helyen és időben.

Csakhogy már az utolsó megmaradt Őrző is öreg és haldoklik, ráadásul az egyik Látólény, Immacolata - akit a többiek elűztek kegyetlenkedései és bűnei miatt - bosszút esküdött a fúga lakóinak kiközösítéséért. Az események felgyorsulnak, és a szőnyeg megszerzéséért folytatott harcban csúcsosodnak ki, míg végül azt elkerülhetetlenül felfejtik.

Barker merész tervet ragadott meg és vitt sikerre. Megkapó stílusa és prózája hitelt ad valóban fantasztikus ötletének, és a leírás lélegzetelállító realizmust kölcsönöz a kibontakozó eseményeknek. A történet szálait Barker, az említett szőnyeghez hasonlóan, mesterien szövi anélkül, hogy az túl bonyolulttá válna, és ahogy elmúlik az egyik fenyegetés, rögtön helyére lép a következő.

A regény szereplői megfelelő gondossággal és figyelemmel kidolgozott figurák. Egyetlen kritikával lehet illetni őket, pontosabban az emberi szereplőket, mégpedig azzal, hogy amikor szembesülnek a fantasztikummal - bármit is vet be ellenük Barker - akkor azt hajlamosak egy vállrándítással elfogadni. Egyszer sem kiáltanak föl, hogy "Várjunk egy pillanatot, ezt én nem veszem be!" Ez a fatalizmus és közöny, amivel asszimilálódnak a nem evilági dolgokhoz, megtalálható egyéb Barker-művek szereplőinél is, ez talán bocsánatossá teszi az író hozzáállását.

A legnagyobb probléma igazából nem is a regénnyel van, hanem a mostani kiadással. A Szukitsnál megjelent könyv a megszokott, igen impozáns kiállással rendelkezik. Azonban az ára ennek megfelelően igen borsos. Annak érdemes megvásárolnia, aki nem csak olvasmánynak, hanem dísznek is szánja a könyvespolcra. A többieknek azt tanácsoljuk, próbálják megszerezni vagy kölcsönkérni valakitől a korábbi, papírfedelű változatot.

Akár így, akár úgy, ajánlatos kézbe venni azoknak is, akik eddig még nem tettek kirándulást a fantasztikum világába, és keresnek egy olyan könyvet, amely a realitás talajáról elindulva vezet végig a képzelet merész birodalmán.

drLütyő

Clive Barker: Korbács (Weaveworld)
430 oldal keménykötésben, 2790 Ft
Szukits Kiadó, 2001