Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világ a szőnyegben

2002.05.20. 10:53
Hosszú-hosszú idő után ismét kiadták a Korbácsot, amelyet sokan a fantasy- és horrorirodalom alapművének tartanak. Clive Barker második regénye 1989-ben, Londonban jelent meg először és egy csapásra az eladási listák élére ugrott.
A modern Angliában játszódó történet két hétköznapi ember cselekedeteit követi nyomon, illetve azt, hogyan éri utol és irányítja sorsukat a mitikus "fúga". A fúga egy világ a világban, ahol a Látóknak nevezett faj él. Ezek a teremtmények többek, mint emberek, birtokukban van ugyanis a mágia, mely hosszú évekig tartó száműzetésüket okozta.

Hogy elbújhassanak az emberiség maradéka elől, sikerült beleszőniük az ő kis Angliájukat egy szőnyegbe, itt alszanak addig, amíg a kirótt számkivetettségük véget nem ér. A szőnyeg biztonságát az Őrzőkre bízták, akik majdan felfejtik a szőnyeget, és ezzel kiszabadítják a Látólényeket egy biztonságosnak ítélt helyen és időben.

Csakhogy már az utolsó megmaradt Őrző is öreg és haldoklik, ráadásul az egyik Látólény, Immacolata - akit a többiek elűztek kegyetlenkedései és bűnei miatt - bosszút esküdött a fúga lakóinak kiközösítéséért. Az események felgyorsulnak, és a szőnyeg megszerzéséért folytatott harcban csúcsosodnak ki, míg végül azt elkerülhetetlenül felfejtik.

Barker merész tervet ragadott meg és vitt sikerre. Megkapó stílusa és prózája hitelt ad valóban fantasztikus ötletének, és a leírás lélegzetelállító realizmust kölcsönöz a kibontakozó eseményeknek. A történet szálait Barker, az említett szőnyeghez hasonlóan, mesterien szövi anélkül, hogy az túl bonyolulttá válna, és ahogy elmúlik az egyik fenyegetés, rögtön helyére lép a következő.

A regény szereplői megfelelő gondossággal és figyelemmel kidolgozott figurák. Egyetlen kritikával lehet illetni őket, pontosabban az emberi szereplőket, mégpedig azzal, hogy amikor szembesülnek a fantasztikummal - bármit is vet be ellenük Barker - akkor azt hajlamosak egy vállrándítással elfogadni. Egyszer sem kiáltanak föl, hogy "Várjunk egy pillanatot, ezt én nem veszem be!" Ez a fatalizmus és közöny, amivel asszimilálódnak a nem evilági dolgokhoz, megtalálható egyéb Barker-művek szereplőinél is, ez talán bocsánatossá teszi az író hozzáállását.

A legnagyobb probléma igazából nem is a regénnyel van, hanem a mostani kiadással. A Szukitsnál megjelent könyv a megszokott, igen impozáns kiállással rendelkezik. Azonban az ára ennek megfelelően igen borsos. Annak érdemes megvásárolnia, aki nem csak olvasmánynak, hanem dísznek is szánja a könyvespolcra. A többieknek azt tanácsoljuk, próbálják megszerezni vagy kölcsönkérni valakitől a korábbi, papírfedelű változatot.

Akár így, akár úgy, ajánlatos kézbe venni azoknak is, akik eddig még nem tettek kirándulást a fantasztikum világába, és keresnek egy olyan könyvet, amely a realitás talajáról elindulva vezet végig a képzelet merész birodalmán.

drLütyő

Clive Barker: Korbács (Weaveworld)
430 oldal keménykötésben, 2790 Ft
Szukits Kiadó, 2001