Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ősmagyar fantasy

2002.06.27. 00:30
Boltokba került Szélesi Sándor és Fonyódi Tibor két újszerű kalandregénye, a Vadásznak vadásza és Az Isten ostorai, amely az olvasókat a mitikus ősmagyar világba, illetve Attila, a hun főkirály birodalmába vezeti. Az esemény háziasszonya, Szegvári Katalin elismerően beszélt a két regényről, mivel azok szerinte a kalandos, lebilincselő történet mellett valós irodalmi értéket hordoznak, bátran kezébe adhatóak az amerikai popkultúrán felnőtt hazai ifjúságnak.
A két kötet új vállalkozás a Kalandor Kiadó részéről, hiszen ez idáig senki sem kísérelte meg irodalmi köntösbe öltöztetve feldolgozni az ősmagyar mitológiát.

Műfaji megjelölés szempontjából a Fonyódi és Szélesi két új könyve, Az Isten ostora és a Vadásznak vadásza ősmagyar fantasyk, illetve történelmi kalandregények. Az angolszász fantasy irodalom megszokott fordulataival, igényességével megírt történetek ezek, amelyek azonban a manók, koboldok és varázslók középkori világával szemben a magyarság múltjában játszódnak.

A Vadásznak vadásza 3000 évvel Krisztus születése előttre, az Aranybirodalomba kalauzolja az olvasót. Misztikus regény, amely megmagyarázza, miért és hogyan egyesültek az ősi nemzetségek az elfeledett múltban. A könyv által bepillantást nyerhetünk a lovas-nomád népek életébe, megismerhetjük a keleti puszták letűnt népeinek mágikus világképét. Mindehhez izgalmas történet párosul tele meseszerű elemekkel.

Fonyódi Tibor regénye jóval később, az ötödik században játszódik. Főszereplője Torda, a táltos, aki a hun főkirály, Attila árnyékában szövi egy új világ szálait, amely a három hatalmas birodalom bukása után alakul ki majdan Európában. A szerző történelmi hűséggel követi végig kitalált szereplőjén keresztül az eseményeket és a legendás Attila életútját.

- Mikor először kezembe vettem Szélesi és Fonyódi regényeit, úgy véltem, távol áll tőlem a fantasy műfaja - mondta el a kávézóban összegyűlt tömegnek Szegvári Katalin. - Azonban a most megjelent két könyv nem csupán a fantasy olvasótábor érdeklődésére tarthat számot, miután magam is olvastam, elmondhatom, hogy a két regény a kalandos, lebilincselő történet mellett valós irodalmi értéket hordoz, bátran ajánlható és kezébe adható az amerikai popkultúrán felnőtt fiatalságnak.

Azok közül néhányan, akik már olvasták a könyveket, egyszerűen csak a "magyar Gyűrűk Urának" nevezik a regényeket. Szélesi Sándor erről az összehasonlításról a következőket mondta:

- Annyiban hasonlít a Szélesi Sándor és jómagam által írt könyv Tolkien művére, hogy a háttérvilág megteremtése érdekében hasonló nagyságú és igényű kutatómunkát folytattunk. Míg a Gyűrűk Ura a germán-kelta mitológia elemeiből építkezik, addig a Vadásznak vadásza és Az Isten ostorai az ősmagyar hitvilágon, mondákon és hagyományokon alapul, továbbá felhasználja azokat az írott és ismert történelmi forrásokat, amelyek segítenek a minél hitelesebb történet megteremtésében.

- Természetesen a célunk a szórakoztatás, valamint az, hogy szórakoztatva ismereteket és értékeket adjunk át az olvasónak - tette hozzá az írópáros másik tagja, Fonyódi Tibor. - A Vadásznak vadásza és Az Isten ostorai regényeket két éves kutatómunka előzte meg, ennek során alakítottunk azt a háttérvilágot, amely a jövőben megjelenő többi regényt összeköti.

A kiadó további kötetek megjelentetését is tervezi, idén ősszel várhatóan újabb, ősmagyar történelmi kalandregény fog a boltok polcaira kerülni. A sorozat mellett a Kalandor Kiadó más könyvekkel is jelentkezik, thriller, második világháborús kalandregény, romantikus regény és science-fiction kategóriában folytatja megkezdett sorozatait.