Gondosan ápolják az örökséget, amelyet most az egész ország felfedezhet magának

2024.10.14. 12:42

Rendhagyó kiállítás nyílt az INDA Galériában a 110 éve született Kazinczy János Antal, az itthon talán még kevesek által ismert festő- és szobrászművész életművéből.

Kazinczy élete és művészete egyben a XX. századi történelem lenyomata is, hiszen a művész Erdélyben született, Magyarország és Németországot követően végül Franciaországban talált otthonra, és alkotott élete végéig. A kiállítás – amely az 1970-es évek végétől a 2000-es évek elejéig tartó periódusokból mutat be festményeket, tűzzománc munkákat és festett faszobrokat – 2024. november 30-ig tekinthető meg a Király utcai lakásgalériában.

Kozma Zsolt, a kiállítás kurátora szerint a galéria három összefüggő termébe a festményeket a rendkívül gazdag életműből korszakokként válogatták. Az első terembe az 1970-es évek, a másodikba a ’80-as, a harmadikba a ’90-es és 2000-es évekből kerültek munkák. Az időrend egyben a módszerbeli és motivikus irányok alakulását, organikus egymásutániságát is szemlélteti.

A negyedik térben már nem az időrend volt a rendezőelv, itt Kazinczy János Antal szobrai, zománcmunkák, valamint néhány festmény látható. Annak érzékeltetése is célunk volt, hogy a művész számára mennyire természetes átjárás nyílt a festményeken és a zománcokon egymás mellé vagy rétegszerűen egymásra rakódó síkfelületektől és alakzatoktól a szobrok térbelisége felé

– fogalmazott Kozma Zsolt, hozzátéve, hogy két, még Nürnbergben készített tűzzománc munka kivételével a most kiállított művek Franciaországban születtek.

A művész fia, Kazinczy János Árpád nemcsak gyermekeként élte meg és követte édesapja művészetét, hanem dokumentálta, rendszerezte is azt, így a történelem viszontagságait túlélt, főleg már a Franciaországban született alkotásokról nagyon sok információ áll rendelkezésre. Ő és felesége, Kazinczy Ildikó gondosan ápolják ezt az örökséget, és nekik köszönhető, hogy egyre több alkotás kerül haza Magyarországra.

Tallér Ágnes, az INDA Galéria tulajdonosa és vezetője megfogalmazása szerint a kiállítás címe találó, hiszen a látogató Kazinczy János Antal gazdag örökségéből kap ízelítőt. „Rendkívüli művész, akinek műveit Franciaországban és Németországban jobban ismerik, de most végre – életműve által – hazaérkezik Magyarországra. Bízunk benne, hogy kiállításunk hozzájárul e csodálatos örökség itthoni felfedezéséhez.”