Nyolc év börtön Trintignant gyilkosának

2004.03.29. 11:33
Bár Bertrand Cantat rocksztár a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy nem megölni akarta tavaly júliusban élettársát, Marie Trintignant színésznőt, csak megpofozni, a litván bíróság nyolc évi szabadságvesztésre ítélte - írja a BBC.
A jogerős ítélet megszületése előtt az énekes ügyvédje a vétlen emberölés megállapításáért folyamodott. "Egyszerűen nem tudom, hogyan történhetett az eset" - nyilatkozta a március 17-én kezdődött tárgyalás alatt maga Cantat is.

A Noir Desir énekese a tárgyalás során elismerte, hogy négyszer pofonvágta Trintignant-t, azonban hangúlyozta, hogy nem akarta megölni.

A gyilkos

Bertrand Cantat a tárgyalásra érkezik
A vád szerint Cantat tizenkilenc ökölcsapást mért az áldozatra. Az ügyész arra hivatkozva, hogy Cantat a történtek idején "tettei súlyának és esetleges következményeinek teljes tudatában volt", kilencéves szabadságvesztést próbált elérni.

A tárgyalás során sok tanúvallomás hangzott el Cantat mellett és ellen. "Mindig úriemberként viselkedett" - tanúskodott például Cantat felesége, két gyermekének anyja, a magyar Rady Krisztina is. "A felesége mondta el nekem Marie halála után, hogy Cantat nemegyszer megverte őt is, sőt egyszer késsel kergette" - cáfolta Rady állítását Trintignant férje, Samuel Benchetrit filmrendező, aki szerint Cantant rögeszmésen féltékeny volt.

A szerelmes

"Az egész lényemmel szerettem Marie-t, és mindig is szeretni fogom - szögezte le Cantat. - Minden pillanatban gondolok rá, nem tudom kitörölni az emlékezetemből."

Benchetrit szerint Cantat azóta gyakrabban sírt saját maga miatt, mint Marie miatt. Nadine Trintignant, az áldozat filmrendező édesanyja hangsúlyozta, hogy nem fogadja el Cantat magyarázatait, és a megbánását sem veszi komolyan. Továbbra is gyilkosnak nevezi az énekest. (A lányáról írt könyvében is így emlékezik meg róla.)

Trintignant halála

Cantat egy durva veszekedés során okozta a színésznő halálát. Tavaly júliusban huszonhetedikére virradó éjjel verekedtek össze egy vilniusi hotelszobában, ahol Marie Trintignant filmforgatása miatt szálltak meg.

A francia színészveterán Jean-Louis Trintignant lányát ezt követően egy párizsi kórházba szállították, ahol augusztus elsején - negyvenegy évesen - hunyt el agyödéma következtében több napi kómás állapot és két sikertelen agyműtét után.

Az még nem tisztázódott, hogy a kiszabott nyolc évet Cantat Litvániában vagy Franciaországban tölti-e le.