Könnyek közt búcsúztatták Michael Jacksont

2009.07.07. 22:35 Módosítva: 2009.07.08. 14:59
A világ legnézettebb tévés eseményének tartják, ahogy a történelem legnagyobb előadóművészévé emelkedett énekes koporsója előtt énekelt és emlékezett Stevie Wonder Mariah Carey vagy éppen Martin Luther King III. A Los Angeles-i Staples Centerben Paris Jackson könnyek közt vallotta meg, hogy Michael Jackson volt a legjobb apa.

Helyi idő szerint kedden délelőtt 10-kor (közép-európai idő szerint este hétkor) megkezdődött Michael Jackson nyilvános gyászszertartása a Los Angeles-i Staples Centerben. A család és a közvetlen barátok félórás, zárt körű ceremónián búcsúztak helyi idő szerint reggel Michael Jacksontól a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben, majd a vörös virágokkal borított, aranyozott koporsót erős rendőri felvezetéssel a stadionba vitték.

A sporteseményeknek és koncerteknek otthont adó arénában - ahol a popsztár heteken át készült nagy visszatérésére, 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatára - mintegy 18 ezer ember gyűlt össze, ezen kívül 6500 ember a közeli Nokia Theaterben nézheti kivetítőről az eseményeket. A rendőrség nem engedélyezte közterületi kivetítők kihelyezését, mivel féltek, hogy akár öt-hatszázezer ember is összegyűlhet a stadion környékén. A biztonsági intézkedések egyes becslések szerint így is 4 millió dollárjába kerültek a városnak, csak a Staples Center környékén háromezer rendőr teljesített szolgálatot. Éppen ezért hétfőn Jan Perry polgármester megemlítette, hogy "nagyon örülne", ha a család is hozzájárulna a költségekhez.

Az ABC televízió szerint végül csak néhány ezren vonultak a Staples Centerhez. A nagy rendőri biztosítás így feleslegesnek bizonyult, pedig a közeli szállodák 98 százalékos telítettsége és a kaliforniai repülőgépjáratokra történt nagy számú jegyfoglalás ezt indokolttá tette. Az emberek valószínűleg megfogadták a tanácsot, és otthon maradtak.

Már nem csak a pop királya

A nyilvános búcsúztatás programjáról előzetesen nem sok szivárgott ki, annyit lehetett tudni, hogy fellép Mariah Carey, Jennifer Hudson és Stevie Wonder is. A szertartás a CNN szerint minden idők egyik legnézettebb tévés eseménye lehet, amely akár II. János Pál temetésének 2,5 milliárdos nézettségét is túlszárnyalhatja. A tévés közvetítés jogait a család végül ingyen adta át a csatornáknak, Amerikában öt nagy adó, az NBC, az ABC, a CNN, az MSNBC és az E! is élőben közvetítette Michael Jackson búcsúztatását.

A búcsúztató ünnepség jelentős csúszással kezdődött, negyed nyolckor Smokey Robinson soulénekes felolvasta Diana Ross és Nelson Mandela üzenetét, a volt dél-afrikai elnök közeli barátjának, óriásnak, a zeneipar legendájának nevezte az egykori popsztárt. majd újabb húsz percig sötét volt a színpadon. A koporsó megérkezése után Lucious Smith, az afroamerikai közösség híres lelkésze méltatta Michael Jacksont, majd jöttek sorba a búcsúbeszédek, amelyeket a sztár előtt tisztelgő művészek dalai váltogattak.

Többek között beszédet mondott Berry Gordy, a Jackson Five-ot felfedező Motown lemezcég alapítója, aki szerint Michael Jasckon akkora sztár volt, hogy Föld körüli pályára állt és azóta nem is tért vissza. Az idős producer szerint Jackson nem csupán a pop királya, de az emberiség történetének legnagyobb előadóművésze is.

Később Michael Jackson fekete közösségért tett erőfeszítéseit méltatta Martin Luther King fia, és Magic Johnson is, utóbbi szerint az énekes tehetsége tette elfogadottá az afroamerikaikat a szórakoztatóiparban. Az egykor HIV-fertőzés miatt visszavonult profi kosaras emellett elmesélt egy történetet, amikor Michael Jacksonnal együtt evett meg egy vödör KFC-rántott csirkét.

Gyerekkönnyek közt

Az emlékezők közt volt többek közt Brooke Shields, a Kék lagúna főszereplője, akit a pletykalapok a nyolcvanas években gyakran összehoztak Michael Jacksonnal.

„13 éves voltam, amikor megismertem Michaelt" – emlékezett a színésznő, aki szerint mindenki furcsa párnak tartotta őket az akkor már 20 éves énekessel, de valójában ők nagyon is természetesnek tartották a kapcsolatukat.

„Ugyan soha nem léptünk fel együtt, de nagyon sokat nevettünk Michael nagyon szeretett nevetni" – tette hozzá a könnyeivel küszködő Brooke Shields, aki az énekest Saint-Exupery Kis Hercegéhez hasonlította, és egy részletet fel is olvasott a könyvből.

Később Sheila Jackson-Lee texasi demokrata szenátornő beszédében a Michael Jackson elleni 2003-as gyermekmolesztálási ügyre célozva kijelentette, hogy az amerikai alkotmány szerint mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

A megemlékezés alatt fellépett Mariah Carey, Jennifer Hudson és Stevie Wonder, Usher, Jon Mayer, Lionel Ritchie Britain's Got Talent tehetségkutatóban a Who's Loving You című Jackson-dallal feltűnt 13 éves Shaheen Jafargholi, az 1985-ben az afrikai éhezők megsegítésére íródott We Are The Worldöt pedig együtt énekelte az egész Jackson-család és az addigi fellépők.

A szertartás végén sírva búcsúzott az énekestől a család, köztük Michael Jackson lánya, Paris Katherine Jackson.

"Apu volt az elképzelhető legjobb apa. Csak el akartam mondani, hogy mennyire szeretem". – mondta sírva a kislány, a két testvér Jermaine és Marlon rövid búcsúbeszéde után.

Akik nem voltak ott

Az 50 éves korában június 25-én hirtelen meghalt énekes búcsúztatásán nem vett részt Liz Taylor, aki a Twitteren keresztül azt üzente, hogy nem hiszi, hogy Michael Jackson azt akarta volna, hogy idegenek millióival ossza meg az érzéseit.

„Amit érzek, közöttünk marad. Ez nem nyilvános esemény" - írta a színésznő a Twitteren.

Hiányzott a szertartásról Diana Ross, akinek levelét felolvasták a búcsúztatón, és Michael Jackson volt felesége, két idősebb gyerekének anyja, Debbie Rowe sem. Utóbbi ügyvédje közölte: az ellene irányuló médiatámadások egyértelművé tették, hogy jelenléte csak zavaró tényező lenne a rendezvényen.

Az utóbbi napokban rajongók ezrei látogattak el Michael Jackson csillagához a hírességek sétányán Hollywoodban, Neverland birtoka bejáratánál pedig virágokból, üdvözlő lapokból és játékokból rögtönzött kegyhelyet emeltek neki.

A CNN beszámolója szerint a világ több nagyvárosában több tízezer ember vett részt a kivetítők elé szervezett megemlékezéseken. Az Egyesült Államokban ötven moziban és sok templomokban is élőben adták élőben a búcsúztatást.

"Michael Jackson talán minden idők egyik legnagyobb előadója volt" - nyilatkozott Barack Obama amerikai elnök kedden Moszkvából a CNN hírtelevíziónak. Az ABC-nek azt mondta, nem bánja, hogy Jackson temetése beárnyékolja moszkvai látogatását, az atomarzenálok csökkentéséről aláírt orosz-amerikai megállapodást. Úgy fogalmazott, Jackson, akárcsak Elvis Presley vagy Frank Sinatra vagy a Beatles, az amerikai kultúra szerves részévé vált.

Jacksont Bill Clinton, az ENSZ követeként Haitin tartózkodó volt amerikai elnök is méltatta. Rendkívül tehetséges volt - mondta kedden; felidézte, hogy az énekes fellépett első beiktatásakor és mennyire kedves volt vele. Azt mondta, a popsztár a korai hírnév terhével küzdött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport