A Pista elképzelései fognak érvényesülni

2010.02.10. 22:09
Bemutatkozott Verebes István, a Mikroszkóp Színpad új igazgatója, ismertette terveit, megpróbálta felvázolni az új irányvonalat, és láthattuk, hogy maximálisan élvezi a tavaly leváltott Sas József bizalmát. Bejelentette: Lorán Lenkét felterjesztette Kossuth-díjra Hiller Istvánnál.

Verebes István a Fővárosi Közgyűlés január 28-ai döntése értelmében 2014-ig tölti be a Mikroszkóp Színpad igazgatói posztját. A terveit bemutató, fantasztikus hangulatú sajtótájékoztató Karsai István kabaréról szóló felolvasásával kezdődött. A lelkesítő írás lényege az volt, hogy a kabarét már annyiszor eltemették, mégis él, talán pont azért, mert mindig eltemetik.

Sas József és a többiek

Változás

A Mikroszkóp az egyetlen magyar kabarészínház, az új igazgató azért vállalta a posztot, mert fontosnak tartja, hogy a pesti kabaré műfaja ne tűnjön el. A tájékoztató olyan hangulatban zajlott, hogy sosem lehetett tudni, mikor viccelnek, mikor nem, mindenesetre Verebes István közölte a sajtóval, a hír igaz, az ő megválasztása le volt vajazva. Ezt valahogy úgy érthette, hogy egy igazgatónak igenis bírnia kell kinevezőinek támogatását, "ezt már Aczél elvtárs is így csinálta" - mondta. Verebes szerint azért is választották őt, mert "a nagypolitikában változások várhatóak", de az ő politikai függetlenségében bíznak, többek szerint őt minden oldalról támogatják.

A színház változásait már egyből az előtérben érezhettük, lebontották a múltidéző jegyárus bódét, ennek helyét recepcióspult -szerű építmény vette át, ez lett az új szervezőiroda. Több előadás lesz, keddtől vasárnapig nyolc, hétvégén dupláznak. A Mikroszkóp megújulása egy hónapos bezárással kezdődik, az új darabokat csak úgy tudják előkészíteni, ha esténként is próbálnak. Márciusban leállnak, április 30-án nyitnak újra, a szezon maradék részében három bemutató lesz.

Az látszott, hogy Verebes Istvánnak sok barátja van, a színház dugig telt a legkülönbözőbb ismert emberekkel, a legfurcsább Cipő feltűnése volt. Előttem Szilágyi János, mögöttem Rózsa György foglalt helyett, Gálvölgyi, Hernádi, Bajor egymás mellett ültek, Csonka Pici, Juszt László és Böröczky József sosem hiányozhatnak, de most még Markó Iván és Kuncze Gábor is eljött. Öröm volt látni, hogy Bajor Imre megjelent a helyszínen, jól fedő napszemüveget viselt, beszéde is kissé lassabb volt a megszokottnál, de elmondta, pénteken visszatér a színházba és a képernyőre, ahonnan betegsége miatt hetek óta hiányzik.

Támogatók

Tervek

Verebes szerint ebben a színházban személyeskedés nem lesz, nem fogják leköpni a miniszterelnök képét, úgy próbálnak politikai kabarét csinálni. Ennek szellemében április 30-tól tűzték műsorra a "Balfék! Jobbra át!" című közéleti kabarét, Verebes István rendezésében, Sas József és az egész társulat szereplésével, Bakáts Tibor Settenkedő konferálásával.

Verebes hosszan anekdotázott arról, hogy neki a Mikroszkópban indult a karrierje. "Apámtól örököltem ezt a műfajt, engem ez a műfaj csinált meg. Ha valahol valami nem tetszett, mindig ide menekültem, itt mindig befogadtak" - mesélte. Az igazgató elmondta, most fél évig másra nem lesz ideje, bár tévés szereplései mostanában amúgy sem olyan sűrűek, hogy ezért sok mindenről le kellett volna mondania.

Verebes támadást intéz a celebek ellen, akik szerinte semmit nem tettek le az asztalra, és kártékonyak. A politikusokkal nem személyeskednek, azonban a celebeket nem fogják kímélni, itt többek közt Kiszel Tündét és Fekete Pákót említette.

Kossuth-díjat Lorán Lenkének

Elmondta, jól működő színházat vett át, ezért nem tervez nagyobb személycseréket. Kirúgásokról nem tud, de behoz új arcokat, például Dobó Katát, Pindroch Csabát, vagy a Csillag születikben feltűnt Veres Robit, aki a napi Híradókra fog freestyle-ozni, ezzel segít a Mikroszkópnak a közélet ostorozásában. Nádas György a társulat tagja lesz, Vida Pétert művészeti vezetőnek, Heilig Gábort zenei igazgatónak nevezte ki. Akiket mindenképp szeretne vendégszínészként elhozni a szokásos arcokon kívül, az Benedek Miklós, Fábry Sándor, Haumann Péter és Bodrogi Gyula.

Bejelentette, a jelenlévők közt van két ember, aki ebben a színházban azt csinál, amit akar, egyik Lorán Lenke, másik Sas József. Színigazgatói működésének első lépése az volt, hogy Lorán Lenkét felterjesztette Kossuth-díjra Hiller Istvánnál, kíváncsian várjuk az eredményt.

Társulat

Fanyar Gárda

Verebes a magyar színházi életben szinte mindenütt devianciával és elvetemültségekkel találkozik, és azon lesz, hogy a Mikroszkóp az árral szemben menjen. "Kuriózumnak fogunk számítani abban, hogy itt úgy rendezzük meg a darabokat, ahogy azok meg vannak írva." A Mikroszkóp új nevet is kapott: "Kabaré 24", ami arra próbál utalni, hogy a nap 24 óráját fogják kifigurázni a Nagymező utca 24-ben. Verebes egy másik szlogent is bedobott, hogy mostantól ők a "Fanyar Gárda".

Az új és a régi igazgató viszonya nagyon jó, ezeréves barátok. "Nem érdekel, mi történt a bíróságon, bár szerintem politikai prejudikáció volt" - mondta Sas adócsalási ügyéről Verebes, aki szerint a dalos humorista a maga műfaját szakmailag a legmagasabb színvonalon végzi. "Ahogy ezt csinálja, azt a főiskolán kéne tanítani" - vélekedett róla. Show-elemként egy mű-Kossuth-díjat adott át a kabarécsászárnak, egy üres lapot tartalmazó borítékkal kísérve, amivel elküldte a bankba, hogy vegyen fel ötmillió forint hitelt.

Ezután a napbarnított, jó formában lévő, de nem túl vidám Sas József ünnepélyesen lemondott a 49 százalékáról Verebes számára, majd közölte, semmilyen családi kapcsolatban nem állnak. Nagy nevetés tört ki. Megörült, amikor megtudta, hogy Verebes pályázott a posztra, hiszen szerinte hozzá nem értők is próbálkoztak. A végén azt üzente, hogy "humorral még senki nem nyalta be magát sehova" - ezt saját bőrén tapasztalta meg, aztán sok sikert kívánt "Pistának", aki szerinte vigyázó törődéssel látja majd el feladatát.

Sas József felszólalásakor némileg ostorozta az önkormányzatot, a színház fenntartóját, amiért hónapokig igazgató nélkül voltak, és veszélybe került a társulat egyben maradása. Két puszi is elcsattant, a baráti viszony alátámasztására.

Sas a Kossuth-díjával

Sasazért is

A tavaly novemberre hirdetett új Sas-kabaré, a Sas nem kapkod legyek után elmaradt, Sas József szerint direkt tartalékolták, 2010 októberében mutatják be az újat. "A Pista elképzelései fognak benne érvényesülni " - cáfolt rá arra, hogy bármit csinálhat. "Egyelőre a Sashalom munkacímet adta neki az igazgató úr." A volt igazgató szerint képletesen szólva annyi történt, hogy eddig ő nyomta a gázt, ezentúl meg ő lesz az akkumulátor.

Verebes kissé sértetten reagált arra, hogy miért kérdezem őt annyit a Saskabaréról, de azt ő sem tagadhatta, hogy a színházat egy ideje ezzel azonosítják, ő vonzza be az embereket, és egyértelműen övé volt a legértékelhetőbb produkció a Mikroszkópban. A jelenleg futó Sas-darab, a Közkívánatomra most is telt házzal megy, magam is megnéztem, és nagyon tetszett.

"A közönséget nem le-, hanem megbaszni kell" - idézte fel Verebes a tájékoztató végén egy régi Mikroszkóp-igazgató, Marton Frigyes üzenetét, amit akkor hagyott neki, amikor nem értette, miért nem nevettek viccesnek szánt előadásain. Akár ezt is választhatta volna új szlogennek az idősebb hölgyek figyelmének felkeltésére, bár célja, hogy ezentúl szélesebb korosztályokat és a legkülönfélébb poltikai meggyőződésű rétegeket szólítsák meg.