Politikusok léptek fel a Mikroszkóp Színpadon

2009.05.27. 12:30 Módosítva: 2009.05.27. 13:29
Életem legcsodálatosabb sajtótájékoztatóján vettem részt kedden a Mikroszkóp Színpadon, ahol Sas József vezetésével MSZP-s politikusok mellett bejelentették a közelgő Humor Napja elnevezésű kétnapos, budapesti fesztivált.

A Humor Napja beharangozására hazánk legnagyobb sztárjait hívták el újságíró-csalogatóként, de rajtam kívül csak a Tabu TV hölgystábját sikerült odacsalogatniuk.

Sas barátok

Selmeczi Tibor, Csala Zsuzsa, Nyertes Zsuzsa, Koós János, Heller Tamás, Kern András, Juszt László, Beregi Péter, Gálvölgyi János mind a jó ügy mellé álltak, és eljöttek hirdetni az eseményt. A békebeli humor rajongójaként sok meghívott szórakoztatót a mai munkásságuk ellenére halhatatlan legendának tartok, ezért a vörös bársonysorok közt érzett meghatottságomat megtöbbszörözte, mikor a Humor Napjának ötletgazdája, Kalmár Tibor rendező az egyik cikkemből idézett felvezető beszédében.

Kabaré

Még inkább izgalomba jöttem, mikor Sas József MSZP-s politikusok gyűrűjében állt fel a színpadon. A Humor Napjának húszmillió forintos állami támogatásának örömhírét ugyanis Csák Ferenc, az OKM államtitkára, Csák Máté fia jelentette be. Csák Ferencnek elég megnézni az MSZP-s profilját, hogy megtudhassuk, nagyjából egy egyetem elvégzése, amit letett az asztalra, és mivel úgy néz ki, mint egy hosszanti irányban megnyújtott Kiskabos német verziója, külön ízt adott az eseménynek.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes pedig a fővárostól felajánlott természetbeli hozzájárulásokat (helyszínek biztosítása) reprezentálta. Az igazi humor akkor szökött fel az apró színpadra, mikor a két fiatal "üzletembert" a színpadon köntörfalazás nélkül szólították fel a kabarésok, hogy adjanak még több támogatást.

"- Maga zsidó? - Nem, csak rosszul aludtam" - próbálta bensőségesebbé tenni a hangulatot Sas József, és felkonferálta Karinthy Mártont, kinek apropója, hogy a Humor Napját Karinthy Frigyes születésnapján tartják.

Kalmár Tibor még azt is elmesélte Csák Ferencék felé fordulva, hogy korábban sokat házalt Hiller Istvánnál, hogy a Terror Háza mintájára nyissanak egy Humor Házát is. "Azt mondták, igen, megcsináljuk. Nem csinálták meg" - mesélte el. Mindenki dőlt a röhögéstől.

"A történelem bebizonyította, hogy ennek az országnak humorra van szüksége" - nyugtázta hilleri beszédmondó-készséggel Csák Ferenc az NKA döntésének helyességét, majd Horváth Csaba azt kezdte ecsetelni, mennyire nagyszerű, hogy Budapesten egyre több a kávézó, ami teret adhat a humornak. Erre konkrét példaként később csak a Komédiás Kávézót tudta említeni. Nem győzött meg. Főleg mert a legendás Fészek Művész Klub kaotikus helyzetét évek óta nem képesek rendezni.

Humor

Hová tűnt?

Annál inkább meggyőző volt a főszervezővel, Kalmár Péterrel (Kalmár Tibor fia) beszélgetni, aki hivatását tekintve operarendező, de nagyon képben van. "A mai youtube-os fingós, böfögős, hányós humornak is megvan az aktualitása, de fontos megemlékezni a régi pesti humorról, hogy ne vesszen feledésbe" - mondta el. Kalmár szerint a régi és a mai nevettetők közt az alapvető különbség, hogy nem mindegy, velük röhögünk, vagy rajtuk. Ma a futtatott hírességekkel nem együtt nevetünk (Kiszel Tünde), holott anno Kabos sem számított éppen az intellektuális humor képviselőjének.

Kalmár szerint a pesti humor nem tűnt el, csak átalakult cyber-humorrá. "Nagy élvezettel olvasom például az Indexet meg a Blog.hu-t. Tegnap például ráleltem az Igazságos Izom Tibor blogjára, szerintem ez ma a humor" - fejtette ki, hogy szerinte hol kell keresni a pesti humort. "Vannak ma is nagyon jó humorú srácok, de nincsen megbecsülésük. Ha nem lenne az Index, nem is tudnánk Izomtiborról, pedig annak idején ez karcolat lett volna a Nyugatban." A megbecsülés hiányát mi sem igazolja jobban, hogy Izomtibor pont a napokban húzta le a rolót.

Kalmár Péter ezt az eltolódást csak amiatt tartja rossznak, hogy miközben videókon röhögnek az emberek, nincsenek társaságban. Vagy ha lemennek egy szórakozóhelyre, ott a hangos zene nem alkalmas arra, hogy teszem azt, élcelődjenek.

Humor napja-program:

A Humor Napja frenetikusnak ígérkezik, már a honlapja is magáért beszél. Az első nap a pesti humornak állít emléket Karinthy, Molnár, Rejtő, Vadnay, Örkény, Kellér Dezső, Alfonzó, Kabos Gyula, Latabár Kálmán vagy Hofi Géza megidézésével. Három kávéházban: a Művészben, a Komédiásban és a Signóban többek közt Fábry Sándor, Geszti Péter, Verebes István, Kern András, Koltai, Szinetár Miklós és Jordán Tamás fog beszélgetni.

A pesti Art mozikban (Uránia, Művész, Puskin, Toldi, Örökomzgó) mindkét napon korabeli magyar filmvígjátékokat vetítenek majd. Lesz felújított (de nem a remake) Hyppolit, Meseautó, Meztelen diplomata, Fel a fejjel, Állami Áruház, Dollárpapa, és néhány magyar vonatkozású amerikai vígjáték is.

Retrojáratok

A beharangozott programokból az egyik legjobb murinak a nosztalgiajáratok indítása ígérkezik. A 6-os nosztalgiavillamoson a kalauzok a Jászaitól a Blaháig felsorolják a megszűnt pesti kabarékat, felidézik a legnagyobb nevettetőket, a hangszórókból pedig Hacsek és Sajó fog szólni. Tervezik, hogy sötétedés után a körút házaira régi helyszínek képeit vetítik majd, de erről még egyeztetniük kell. A 70-es retro trolijáraton a Rákosi rezsim lehetetlen történeteiből szemezgetnek majd, útközben kis tévéken archív híradókat és műsorokat játszanak.

24-én este a Mikroszkópban a régi nagyokra (megint csak Hofi, Latabár, Kabos) emlékeznek majd pályatársaik (Lorán Lenke, Koós János, Kállai István, Verebes István, satöbbi) A második este a Tháliában Humorvosság címen gálaestet celebrálnak. Ezeken kívül a nagyobb magyar televíziókban, újságokban is a kabaré lesz a téma, és két nappal előtte megjelenik Kalmár Tibor könyve, a Volt egyszer egy kabaré, ami a Vidám Színpadnak állít emléket.

Hacsak

A szervezők célja a rendezvénnyel a régi nagyok megismertetése mellett, hogy újra legyen sztorizás, új anekdoták szülessenek. Egy új anekdotát máris elcsíptem fél füllel a Mikroszkóp folyosóján:

- Anno Hunvald ígért egy pici házat, egy ingatlant - mondja a jó kapcsolatokkal rendelkező kisember a politikusnak 2009-ben.

- Sajnos, Sajókám, túl sok ígéret volt - válaszol a politikus.