Oprah Winfery mindenkit megfélemlített

2010.04.13. 12:59
Az életrajzi könyv bűbájos, érző és közvetlen ember helyett cezaromániás, érzéketlen és sztárallűrökkel terhelt hisztérikának állítja be a tévést.
abaca 122926 08

Teljesen új képet vázol fel Oprah Winfreyről a ma megjelent életrajzi könyv. Az 544 oldalas munka nem olyannak mutatja be az amerikai tévézés egyik legnagyobb sztárját, mint amilyennek a saját műsoraiból látszik. Bűbájos, érző és közvetlen ember helyett Oprah cezaromániás, érzéketlen és sztárallűrökkel terhelt hisztérika.

A kép egyébként nem meglepő, a szerző, Kitty Kelley hasonlóan szaftos könyveket írt már Nancy Reagenről, a Bush családról és Frank Sinatráról. Egyesek szerint utóbbi ezért meg is akarta öletni.

Az írónőnek nem volt könnyű dolga, mivel elmondása szerint kevés ember védi annyira a magánéletét, mint Winfrey. A félmillió példányban megjelenő könyvről a tévénézők nem nagyon értesülhettek, mivel az amúgy az ilyesmikre fogékony adók nem akarnak foglalkozni a témával.

Az ABC The View című műsorának producere Kelleynek azt mondta, nem ronthatja meg a viszonyát Oprah-val. Hasonló módon utasította vissza őt a CNN-es Larry King . David Letterman a CBS-től pedig úgy fogalmazott: "Ha választani kell, kinek legyek a barátja, Oprah-nak vagy Kittynek, akkor egyértelmű, hogy nincs verseny."

A könyvet négy év alatt, 850 interjú alapján írta Kitty Kelley, és a kritikusok szerint a híre vészesebb, mint amilyen valójában. Oprah ugyanis komoly titoktartási szerződéseket irat alá azokkal, akikkel a munkája során kapcsolatba kerül, magánélete pedig nagyon limitált.

Az írónő legizgalmasabb felfedezése, hogy a tévést felnevelő Vernon Winfrey nem is a valódi apja. Az igazi apa nevét azonban nem írta meg, hogy azt majd Oprah maga derítse ki, írta a Guardian.

A szaftosabb történetek közé tartozik a Washington Post által ismertetett eset, amelyben egy képkereskedő, Peter Colasante beszélt meg találkozót Winfreyvel, mivel a kérésére beszerzett két, 60-80 ezer dollár közti festményt Portugáliából. A találkozóról részletes programot kapott, olyan pontokkal, hogy 2:17-kor gördül be Oprah limuzinja, 2:20-kor lép be a boltba.

Ehhez képest a tévés a megadott időben az utca túloldalán lévő divatboltba lépett be. Amikor a tulajdonos átment, hogy megkérdezze, mennyi idő múlva sétál be a  galériába, Oprah önmagáról harmadik személyben beszélve így válaszolt: "Oprah nem sétál". Később kiabálni kezdett a titkárából, fordászából, sminkeséből és testőreiből álló stábjával. Végül mégis átment a galériához, ahova nem volt hajlandó belépni, mert "a kisugárzása nem jó."

Amikor megemlítették, hogy csak miatta vették meg a festményeket, belépett az ajtón, de a lépcsőt látva csak annyit mondott: "Oprah nem mászik fel lépcsőkön." A képeket később sikerült más vevőknek eladni.

Oprah Winfrey ezek ellenére vagy ezeknek köszönhetően mégis egyre sikeresebb lesz. Hamarosan indul újabb tévéműsora és egy saját kábelcsatornája is.