Budapestes popvideó dönget a mongol toplistán

2007.04.24. 13:17
Talán egy kicsit túl konzervatív a Youtube-generációnak Aldar Budapesti ősz című, Budapesten forgatott klipje, de Mongóliában állítólag ez most a legnagyobb sláger. Nemrég debütált az igaz történetet feldolgozó alkotás, és most Ön is megnézheti, mennyire szeretik, és hogyan hirdetik hazánk dicsőségét az Urálon túl.

A háttérben elhúz a várbusz, férfi kapualjban cigarettafüstbe burkolózik, lány szomorú, majd szívmelengető bevágás következik a Szabadság-szoborról. Aztán mongol énekes terem a Lánchíd fölött (ő volt a cigis ember), azt énekli, "madzsari", majd jön a refrén, hogy "raaham tocsnó". Már ebből is sejthető, hogy Aldar Budapesti ősz című klipjének sztorija igaz történet pozitív kicsengéssel.

Magyarországon 2500 mongol él, ami annak köszönhető, hogy az átkosban hazánk volt a legnyugatibb pont, ameddig el tudtak jönni a mongol körülményeket megelégelő mongolok. A hazánkba vándorlók nagy része varrodákban dolgozott, mint Ődő, a vakító szépségű nő is, akiről a klip szól.

A forgatáson még nem lehetet sejteni, miről fog szólni a klip, bár most, elkészülte után sem egyértelmű. Az Index dizájnere, Etele szerint például azt foglalták képekbe, hogy a mongol férfit elkapja egy biztonsági őr, mert a műanyagpoharazást szipuzásnak nézi, ezért kiutasítják az országból. A fiú el is indul a 49-es villamossal a kelenföldi pályaudvarra, de végül győz a népviseletfétise, és mégis az országban maradhat. Vagy arról, hogy egy rasszista biztonsági őr beleköt a férfi főszereplőbe, és elviszi megverni, amit a nő félreért, és addig villamosozik, amíg szerelme fel nem épül. De a valódi történet sokkal romantikusabb.

Az énekes saját életének egy epizódját dolgozza fel: megismerkedett Budapesten élete párjával, akitől aztán gyereke is született, de azért a romantikázás közben történtek bonyodalmak. Például amikor nem tudott megjelenni egy randevún, miután a lány bejelentette, hogy terhes, mert az idegenrendészet elvitte vízumgondok miatt, és a lány egy darabig azt hitte, hogy a gyerektől megijedve lécelt le szerelme. Az izgalmas szerelmi történet happy endje pedig az, hogy Aldar a saját dalával visszamegy Mongóliába.


Ugyanaz a csöcs

A klip főszereplője, a hősszerelmest alakító Enki csinos mongol fiú, pedig nem modell, hanem Magyarország első és egyetlen mongol-magyar ügyvédi irodájának tagja. Enki elmondta, a klip a két nép közti rokonságról szól, hiszen sokan úgy tartják, a magyaroknak közös őseik vannak a mongolokkal. Az akadémikusok véleménye erről megoszlik, de tény, hogy mindkét nép származhat az Urál hegység környékéről, mindkettő barbár, nomád életmódot folytatott régen, csak más irányba indultunk el az őshazából.

Mi sem bizonyítja jobban a rokonság lehetőségét, mint az 1500 mongol szó, melyek legalább annyira hasonlítanak a magyarhoz, mint egyes finn szavak. Legjobb példa, hogy mongolul a csecs csöcsöt jelent. Ezen kívül például a következő szavaink hangzanak majdnem ugyanúgy mongolul: sárga, barna, kék, szakáll, tenger, ökör vagy bátor. Ezek szerint Ulán tényleg bátor. Dr. Obrusánszky Borbála történész-orientalista nemrég például nyilatkozott a témában a Múlt-kornak: "vita van a hunok antropológiájáról, ugyanis a mongol kutatók között sokan a mongolok őseit kívánják látni a hun leletekben, amit azonban a leletek nem támasztanak alá." Szerinte a mongolok szeretnék bizonyítani a rokonságot, nekik ugyanis nincs mondájuk, nekünk viszont van.


Köszönjük, Aldar

Te csodás

A videó nem a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával készült, de Budapest mégis mint egy falat mennyország tűnik fel benne. Duna, mosolygó Halászbástya, Citadella, Parlament, villamos. Kulturális életünk virágzását a klipben az a hirdetőoszlop jelképezi, ami előtt Aldar pózol, és amin az "elővételben 2000 forint" felirat, illetve egy Shakira-plakát részlete látható.

A klipre, igényessége ellenére nemzetközi szinten nem haraptak még rá annyira az unatkozó fiatalok, mint mondjuk Speakre. A Youtube-on legalábbis még a kétszázat sem érte el a nézőszám, és eddig senki nem kommentálta. Az egy darab szintetizátorral könnyen előállítható zeneszám hangzása alapján sem lesz világsiker, hacsak Britney Spears menedzsere nem kacsingat Aldar felé. Enki szerint mindenestre Mongóliában ez most a legnagyobb sláger, az ottani zenetévén folyton megy a klip.

A videónak a vége a leghatásosabb, amikor Brahms Magyar táncok című művével keverik le a Budapesti őszt, a lány magyar népviseletet ölt és Aldar vidám "Hajrá Magyarország!"-ot kiált. Jóleső érzés, hogy a mongolok gondolnak ránk, és ilyen szépnek látnak minket, talán egyszer meg is háláljuk majd egy Ulánbátorban játszódó Presser Gábor-klippel a MAHASZ-toplista éléről.