Piroska
-2 °C
5 °C

Green Day és Eminem az American Music Awards nyertesei között

2005.11.23. 15:24
A Green Day, Will Smith, a Black Eyed Peas, Mariah Carey, Gwen Stefani és a Destiny's Child nyerte a főbb díjakat az American Music Awards 33. díjkiosztóján. A díjakat Los Angelesben adták át 21 kategóriában.

A pop-rock kategória legjobb férfi énekese Will Smith, a legjobb női előadó Gwen Stefani, a legjobb együttes a Black Eyed Peas, amely Green Day előtt lett befutó. A Green Day azonban kétszer is vigasztalódhatott: a legjobb pop-rock kategóriában az American Idiottal nyerte ezt a versenyt, és az alternatív kategóriának is a győztese lett.


Klikk a képre!

A soul és rhythm and blues kategória legjobb férfi énekese R. Kelly, legjobb énekesnője Mariah Carey. A szőkeségnek nem lehetett maradéktalan az öröme, hiszen négy jelölésből csak ez az egy díj jutott neki. Két trófeát vihetett el a Destiny's Child lánycsapat, egyrészt mint együttes, másrészt mint a legjobb album készítője.

A legigazibb amerikai műfajban, a countryban két díj jutott Tim McGraw-nak, s nyert Gretchen Wilson, valamint a Brooks and Dunn kettős. A rap és hip-hop kategóriában Eminem a legjobb énekes, Missy Elliott a legjobb énekesnő, a legjobb együttes a Black Eyed Peas, s a legjobb lemez, a The Massacre, amely 50 Centé. Az év felfedezettje a Sugarland nevű countrycsapat lett. A latin muzsika legjobbjának Shakirát találták.

A díjakat a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban adták át, a gálát a hagyományoknak megfelelően az ABC televízió közvetítette. A műsorban fellépett többek között a Green Day, Gwen Stefani, a Black Eyed Peas, Pharrell, s az Eurhytmics is összeállt erre az alkalomra. A veteránok közült ott volt Cindy Lauper. A Rolling Stones két dallal járult hozzá a mulatság sikeréhez: Jaggeréket műholdon adták be.

Az American Music Awards közönségdíj. Elsősorban az előadókra, közülük is a fiatalabb korosztályra koncentrál, szemben a Grammy-díjjal, amelyet szigorúan szakmai alapon lemezért, videóért ítélnek oda jóval több kategóriában.