Vasárnap bezár a CBGB

2006.10.13. 12:15
Még a New York-i polgármester segítségével sem tudták megmenteni a világ egyik leghíresebb zenés klubját. Az utolsó koncertre nyolc perc alatt adták el az összes jegyet. A tulaj Las Vegasban akarja létrehozni a CBGB klónját.

A CBGB nevű New York-i zenés szórakozóhely leginkább onnan ismert, hogy itt indult útjára a hírnév felé a The Ramones, a Blondie vagy a Talking Heads. A CBGB-t 1973-ban alapította Hilly Kristal. A klub teljes neve CBGB OMFUG, ami a "country, bluegrass, blues and other music for uplifting gormandizers" rövidítése.

A jó értelembe véve hányásszagú hely az amerikai punk-rock mozgalom kialakulásában fontos szerepet játszott. A következő youtube-videón a klubról készült dokumentumfilm első részét láthatják (rakkenroll):

(Második rész itt.)

A polgármester sem tudott segíteni

A CBGB bezárásának oka, hogy a főbérlő nem volt hajlandó meghosszabbítani a klub tulajának (Hilly Kristal) bérleti szerződését, miután vita alakult ki köztük a megemelkedett bérleti díjak miatt.

Kristal az AP-nek elmondta, hogy mindent el fog hozni az épületből, ami mozdítható, még a piszoárokat is. A legendás helyiség legendás tárgyait az eBay-en akarja majd borsos áron eladni. Azt állítja, ezt az ötletet a költöztetők adták neki.

Steven Van Zandt - Bruce Springsteen együttesének, az E Street Bandnek a tagja illetve a Sopranos egyik szereplője - tavaly már rendezett egy gyűjtést a klub megmentése érdekében. A klub anyagi gondjainak hírére többen megmozdultak. Maga New York polgármestere, Michael Bloomberg is felajánlotta, hogy személyesen jár közben a CBGB megmentése érdekében. Szerinte a klub egy fontos New York-i intézmény.

Las Vagasban folytatódhat

A vasárnapi záróbulin fellép Patti Smith, egyike az első punkelőadóknak, akik itt tűntek fel. Előtte egy nappal, szombaton pedig akusztikus koncertet ad Debbie Harry és a Blondie együttes másik alapító tagja, Chris Stein.

A vasárnapi bulit (ottani idő szerint este kilenckor kezdődik) élőben adja majd a Sirius Disorder nevű rádióállomás. A kb. 300 férőhelyes klub utolsó koncertjére nyolc perc alatt elkelt az összes jegy.

A BBC értesülése szerint Kristal egy új CBGB-t akar nyitni Las Vegasban 2008-ban.

Most pedig, a szomorú hír hallatán vigasztalja magát egy '77-es CBGB-beli Ramones-koncertfelvétellel: