Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Ibrahim Ferrer

2005.08.07. 14:54
A Buena Vista Social Club legfiatalabb tagját hetvennyolc évesen érte a halál egy havannai kórházban.

Elhunyt vasárnap Havannában Ibrahim Ferrer, kubai énekes, a világhírű Buena Vista Social Club együttes tagja.

Halálhírét özvegye közölte a sajtóval. A 78 éves művész a havannai központi sebészeti klinikán halt meg, gyomorpanaszokkal vitték be néhány napja. Ferrer nemrég tért vissza Kubába egy európai koncertkörútról, amelynek állomásaként május 27-én és 28-án Budapesten is fellépett a Művészetek Palotájában.

Az idős kubai művész az utóbbi években gyakran látogatott Magyarországra, tavaly áprilisban az Arénában adott nagysikerű koncertet, 2003-ban tizennégyezer néző előtt lépett fel a Sziget Fesztiválon.

Cipőpucolóból világsztár

#alt#
Ibrahim Ferrer

Ibrahim Ferrer a hivatalos élettörténet szerint az ötvenes években cipőpucolóként dolgozott Havannában, sőt alkalmanként mogyoróárusként kereste a kenyerét. Az ötvenes évek végétől azonban már a felkapott Orquestra Chepin-Coven, majd a Los Bocucos együttes énekese lett, és dalaival még a Szovjetunióba is eljutott. Harminc évet töltött az együttesben, de sohasem lépett elő szólóénekessé. 1991-ben nyugdíjazta magát.

Öt évvel később Ry Cooder gitáros és producer talált rá, amikor boleróénekest keresett a Wim Wenders Buena Vista Social Club című filmjéhez. Ferrer lett az afrokubai zenét játszó nyugdíjasklub egyik legfiatalabb tagja (azért a zenekarban voltak nála fiatalabbak), és az amerikai filmrendező dokumentumfilmje nyomán nemsokára saját szólólemezét is kiadhatta.

Az 1999-ben megjelent első szólóalbumot még hat követte, és közben a Buena Vista Social Clubbal is elkészített jó néhány felvételt, több lemez elkészítésében vendégművészként vállalt szerepet.

A Buena Vista Social Club hegedűse, Pedro Depestre 2001-ben egy szóló után, a színpadon halt meg szívrohamban, de a nyugdíjasklub tagjai közül már nem él Compay Segundo, az együttes énekese és klarinétosa sem, ő 2003-ban halt meg vesefertőzésben, és 2003 decemberében elhunyt a zenekar zongoristája, Ruben Gonzalez is.

A Buena Vista Social Club lemezein is játszó Manuel Guaijro Mirabal viszont augusztus 16-án, vasárnap este háromnegyed nyolckor fellép a Sziget világzenei nagyszínpadán.