Meghalt Paul Newman

2008.09.27. 16:26
Pauk Newman galéria - Kattintson!

Meghalt Paul Newman, amerikai filmszínész, filmrendező és autóversenyző. 83 éves volt, és régóta küzdött a tüdőrákkal. Connecticuti otthonában érte a halál pénteken.

Newman tavaly májusban vonult végleg vissza a színészettől. "Már nem tudok úgy teljesíteni, mint szeretnék. Az életemnek ez a fejezete lezárult" - nyilatkozta akkor. Idén májusban aztán az Egerek és emberek színpadi rendezését mondta vissza egészségügyi okokra hivatkozva.

Newman 1925-ben született az ohiói Clevelandben, apja félig, anyja teljesen magyar volt. 18 évesen, a második világháború idején pilóta szeretett volna lenni, de színvaksága miatt elutasították. A Kenyon Egyetemen tanult angol irodalmat és közgazdaságtant, később a Yale dráma szakára iratkozott be, de egy évvel később inkább New Yorkba költözött, hogy Broadway-darabokban szerepelhessen. Az 1953-as Piknik után figyelt fel rá a Warner stúdió. Első hollywoodi szerepeit 25 évesen, tévésorozatokban kapta (ekkor még olyan sci-fiket is elvállalt, mint a Tales of Tomorrow), de már az 50-es években felfedezték a producerek, hogy markáns arcvonásai, atlétikus alkata és kék szeme miatt Newman a legjobb választás sportfilmek (Valaki odafönt, 1956), szerelmi drámák (Hosszú, forró nyár, 1958), és a westernfilmek (Balkezes pisztolyhős, 1958) főszerepére.

A nagy áttörést az 1958-as Macska a forró bádogtetőn hozta meg neki (ennek a főszerepéért Oscar-díjra is jelölték), 33 éves volt ekkor, és ezután szinte minden filmjében emlékezetes alakítást nyújtott: Exodus (1960), Az ifjúság édes madara (1962), Bilincs és mosoly (1967), A hallgatag ember (1967), Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), vagy A nagy balhé (1973).

Összesen 10 szerepéért jelölték Oscar-díjra, de csak 1987-ben, 62 évesen nyerte el, legjobb főszereplő kategóriában A pénz színe című Scorsese-filmért. Az Akadémia emellett 86-ban az életművéért, majd 94-ben a humanitárius tevékenységéért jutalmazta Oscarral. A 90-es években a Senki bolondjával ért el igazán kugró sikert (1994), aminek a főszerepéért Oscar-jelölést, és számos díjat kapott. Utoljára a 2002-es A kárhozat útja című filmben láthattuk, maffiafőnökként.

Newman rendezőként és producerként is dolgozott a filmiparban. Második felesége, az Oscar-díjas Joanne Woodward (akivel 1958-ban házasodott ösze) több filmjében, például a Rachel, Rachelben és a Gamma-sugarak hatása a százszorszépekre-ben is szerepelt. Newman autóversenyzőként is kipróbálta magát, majd később saját csapatot indított az Indy Car versenyeken. Az versenyek iránti rajongása miatt vállalta el az 1969-es Győzni Indianapolisban című film főszerepét, 2006-ban pedig őt kérte fel a Pixar, hogy Verdákban a veterán versenyautó, Doc Hudson hangját kölcsönözze.

Paul Newman jótékonysági akcióiról is ismert volt, több mint 220 millió dollárt adományozott humanitárius célokra. A Scott Newman Alapítványt azután hozta létre, hogy egyetlen fia, Scott Newman (aki az első feleségétől, Jackie Witte-től született) 28 évesen meghalt drogtúladagolásban, és a pénzből kábítószerellenes oktatófilmek készültek. Scott egyébként szerepelt néhány filmben a 70-es években, de Paul Newman gyerekei közül nemcsak ő került be a filmiparba, két Newman-lány is kapott kisebb-nagyobb filmszerepeket. Az első házasságából született, jelenleg 55 éves Susan Kendall Newman, a színpad után a dokumentumfilmezésnél kötött ki, féltestvére, a 61-es születésű Melissa Newman édesanyjával, Joanne Woodwarddal együtt szerepelt a See How She Runs című 78-as tévéfilmben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport