Kilencvenöt százaléknak nem kell Győzike

2005.05.23. 17:59
Túlnyomó többségükben nemmel szavaztak a válaszolók a Netpiac.hu online filmáruháznak arra a kérdésére, hogy felvegye-e a kínálatába a Győzike főszereplésével készült dvd-ket és videókat.

A válaszolók kilencvenöt százaléka nem szívesen látná a Győzike szereplésével készült videókat és dvd-ket a Netpiac.hu kínálatában, derült ki a cég felméréséből, így az oldalon nem lehet majd kapni ezeket a termékeket. Mint megírtuk, a filmáruház szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy felvegye-e kínálatába Gáspár Győző, azaz Győzike videóit és dvd-it. A napokban több dvd és videókazetta is megjelent, illetve megjelenik Gáspár Győző főszereplésével, így egy fitnesz-dvd Czanik Balázs fitneszedzővel és a Győzike-show dvd-változata. A filmáruház azonban úgy gondolta, hogy a Győzike-dvd-k felvétele a kínálatba esetleg ellenérzést kelthet vásárlóikban, és inkább rájuk bízta a döntést.

Szűkített kör

A kérdésre félezren válaszoltak, a cég felhívja azok figyelmét, akiknek esetleg az "eredmény hitelességével kapcsolatban vannak aggályai", hogy a közvélemény-kutató cégek is átalában száz és ezer fő közötti mintákkal dolgoznak. Egy, az Index általt megkérdezett közvélemény-kutató szerint ezer-ezerötszáz fős mintát vesznek föl általában egy-egy országos méretű kutatáshoz, de a netes felméréseket nagy mintával sem lehet reprezentatívnak nevezni. Arra a Netpiac is kitér, hogy az elutasítás nem tükrözi a teljes magyar lakosság véleményét, hiszen "egy többszörösen szűkített körben - olvasni tudó, számítógéppel és internetkapcsolattal rendelkező, többségében filmszerető és inkább az interneten, mint hipermarketben vásárló emberek számára" tették fel a kérdést.

"Nem gondoljuk, hogy a NetPiac lépése bármilyen hatással lenne Győzike karrierjére, nem is ez volt a célunk. Gáspár Győző sikeres ember, ezért (is) megilleti őt a tisztelet. A NetPiac nem Győzike ellen, hanem a saját vevői többségének véleménye és akarata mellett foglal állást döntésével" - kommentálja a cég a lépését.

Ellen

A filmáruház oldalán válogatást is közöl a Győzike mellett és ellen szavazók leveleiből. "Ha megteszik, és mégis forgalmazzák lemezeit, többet nem vásárolok Önöktől!!!" "Ez nem kérdés!!!!!!!! Meg ne bróbáljanak venni a dvdiből!!!!! Ezzel butítják le a szüleimet, meg az összes többi magyart, akik nézik azt a szennyet!!!" - írja két felkiáltójelfixált ellenző.

"Szerinten ez a Győzike-dolog egy rossz vicc, a **** kereskedelmitévé-menedzserek színtiszta manipulációja. Normális ember még a környékét is elkerüli. Silány amerikanizmus, semmi több. Az idiotizmus immár olyan fokú, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette, hanem szembe kell szállni vele. Ezért: el Győzikét a NetPiacról, plíz, plíz, plíz!!!" - írja az Amerika-ellen olvasó, tudatzavaros módon angolul fejezve be levelét.

A Győzike-show elleni intellektuel-ellenérzéseket fogalmazza meg a következő levélíró: "Gáspár Győző nevű személy médiaszemetet termel, ezért az úgynevezett munkáit felvenni bármely terméklistába - szégyen. Az illető a cigányság legnagyobb árulója. Olyan magatartásmintát mutat, amely hosszútávon a cigánysággal szembeni előitéletek megerősödéséhez fog vezetni. Műsoraiban a cigányság ábrázolása szélsőségesen egyoldalú és hamis."

Mellett

"Véleményem szerint egy Netpiac jellegű cégnek nem szerepe és nem tisztje szelektálni a terméklistából minőség alapján. Úgy gondolom, hogy aki nem akart, az nem is kapcsolt Győzikére, és nem fog olyan dvd-t és vhs-t venni, amin szerepel eme múló médiajelenség. Viszont aki szeretne ilyen jellegű terméket, annak miért ne adnánk meg a lehetőséget?" - írja egy liberális válaszoló, a 22 igennel szavazó egyike.

"Az talán igaz, hogy a Győzike életét bemutató tévéműsor-sorozat furán mutatna a Keresztapa-összes mellett, de talán a Beverly Hills-i Nindzsa színvonalát megüti. Vagy milyen pl. egymás mellett Robert De Niro és DJ Bobo? Egy rakás vitatható művészi értékű DVD árusításához nem kérték ki senki véleményét, miért pont ebben az esetben merül fel ez a kérdés?" - idéz az oldal egy másik támogató hozzászólást.