Géza
-11 °C
-4 °C

Harry Potter életéért könyörög Stephen King

2006.08.01. 21:54
A horrorszerző John Irvinggel együtt kérleli J. K. Rowlingot: ne ölje meg Harryt a hetedik részben.

Harry Potter varázslóinas élete megkíméléséért esedezett J.K. Rowlinghoz kedden két amerikai bestseller író, John Irving és Stephen King hármójuk közös New York-i sajtóértekezletén, de a regénysorozata utolsó, hetedik kötetének befejezése előtt álló brit írónő nem ígért semmit.

"Izgulok Harryért" - mondta Irving a sajtókonferencián, amely után a szerzők jótékonysági felolvasást tartottak a Radio City Music Hall szórakoztatóközpontban. A "Garp szerint a világ" és egy sor más sikerkönyv írója hozzátette: olyan, mintha Kinggel egy szurkolócsapatot alakított volna Rowlingnak, miután ő nemrég elárulta, hogy a Harry Potter befejező részében két szereplő meghal. King - aki 1974-ben Carrie című thrillerével vált híressé - azt mondta: mindazonáltal bízik abban, hogy Rowling igazságos lesz főszereplőjéhez.

"Nem akarom, hogy (Harry) a Reichenbach-vízeséshez menjen meghalni" - jelentette ki King, utalva Arthur Conan Doyle kísérletére, amelyben az angol detektívregény-író a svájci zuhatagnál akart véget vetni főszereplője, Sherlock Holmes életének. Conan Doyle az olvasók nyomására végül is feltámasztotta Holmest, mert egy későbbi történetben kiderült, hogy a nyomozó túlélte a zuhanást.

Rowling, akinek Harry Potter könyvei a kiadó szerint 300 millió példányban keltek el a világon, beszámolt arról, hogy már javában írja a hetedik részt. "Olyan végkifejleten dolgozunk, amilyet mindig is terveztem, de közben meghalt néhány szereplő, akiről pedig azt gondoltam, hogy életben marad, és van egy, akinek halála elhalasztódott" - mondta, de a szereplők sorsáról nem volt hajlandó többet mondani.