Ágnes
-1 °C
2 °C

Popzenészek kérik a kormány segítségét

2003.08.06. 16:01
A nyári szünet miatt egyelőre csak 30-40 aláírója van annak a levéltervezetnek, amelyben a könnyűzenei szakma képviselői a műfaj nagyobb megbecsülését kérik a kormányzattól.
A kulturális kormányzattól azt szeretnénk megtudni: minek tekinti a popzenét, illetve tervezi-e, hogy státusát valamilyen módon pozitív irányba elmozdítsa - mondta Lovasi András, a Kispál és a Borz együttes frontembere.
A fő cél a kormányzat figyelmének "támogatói megnyerése" a műfaj tarthatatlan állapotának felszámolása érdekében - tette hozzá, közölve azt is, hogy a levelet még e hónapban közzé teszik.

Szavai szerint a kezdeményezés például arra irányul, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogramban legyenek olyan célpályázatok, amelyeket popzenészek, kiadók, kis alkotói közösségek számára írnak ki, többek között próbahelyek létesítésére, demolemez-készítés, vagy külföldi fellépések - közöttük a szomszédos, magyarlakta településeken való szereplés - támogatására.

Lovasi András felhívta a figyelmet arra, hogy a kortárs művészetek közül Magyarországon ma a popzene az egyetlen olyan művészeti terület, amely szigorúan üzleti alapon működik. A műfajt képviselők ugyanakkor azt gondolják: az elmúlt 30-40 év bőségesen elegendő volt annak cáfolatára, miszerint a popzene kizárólag giccs lenne - mondta Lovasi András, hozzátéve, hogy a zenészek, előadók véleménye szerint e művészeti ág értéket is teremt, s mint ilyen, a kortárs kultúra része.

A Sziget fesztivál televíziós műsorában is elhangzott szándékról a kulturális tárca politikai államtitkára az MTI-nek hétfőn úgy nyilatkozott: a minisztérium nyitott a kezdeményezés iránt és megfontolja, miként lehetne a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) támogatási rendszerébe bevonni az értékes műveket alkotó könnyűzenei előadókat. Vass Lajos közlése szerint a tárca áttekinti továbbá, hogyan lehetne növelni a műfaj képviseletét az NKA szakmai kollégiumában.

"Örülök neki, hogy kezdeményezésünk máris jó fogadtatásra talált, s úgy tűnik, lesz valami a dologból" - mondta Lovasi András.

Az ötletet egyébként alapvetően a filmesek adták, egészen pontosan a készülő filmtörvény kapcsán vetődött fel, hogy a könnyűzenei szakma is tehetne lépéseket helyzetének jobbítása érdekében - mondta Lovasi András.