Felmenthetik Michael Jacksont

2003.11.29. 11:55
A sztár jótéteményeiről és isteni szerencséről áradozott egy most előkerült felvételen az állítólag megrontott fiú. A megjelent Jackson-albumot mégsem tette tönkre a botrány, Angliában az első helyen áll.
Michael Jackson "soha nem viselkedett velem illetlenül" - jelentette ki egy korábban készült hangfelvételen az a 12 éves fiú, aki két hete szexuális zaklatással vádolta meg a sztárt. A felvétel egyébként nem került a sajtó kezébe, azt a hivatalos szervek mellett csak a CNN munkatársa hallgathatta meg

Nem meglepő módon tehát a CNN számolt be a februárban készült szalagról, amelyen a gyermek és anyja dícsérik Michael Jackson jóságát. Az anya egyenesen "apafiguraként" emlegeti a sztárt, és úgy véli, Isten megáldotta őket azzal, hogy egy ilyen embert vitt becsületes, de szegény életükbe.

Isteni szerencse

A húszperces felvételen kérdések nem nagyon hangzanak el. Jackson pártfogoltjai túláradó hálával ismételgetik, mekkora szerencsének tartják, hogy megismerkedhettek egy nagyszerű emberrel, aki a fiúra saját gyermekeként tekint - idézi a CNN Kimberly Guilfoyle Newsomot, a San Franciscói kerületi ügyészt. A Las Vegasban szűk körű hallgatóság előtt játszott felvételről egyetlen meghívott sem kapott másolatot, így egyelőre nem megállapítható, hogy azon valóban a gyerek és anyja beszél-e.

Az ügyész meglepő módon beszámolt egy aláírt nyilatkozatról is, amelyben a gyerek azt közli hivatalos formában: Michael Jackson sosem molesztálta őt. Az írásos dokumentum állítólag szintén februárban készült, akkortájban, amikor a BBC nagy vihart kavart riportfilmjében Jackson elismerte, hogy egy ágyban szokott aludni kisgyerekekkel.

Newsom kiemelte, ha a felvétel és a nyilatkozat hitelesnek bizonyul, az semmissé teheti a vádakat. A vádnak ebben az esetben az egyetlen lehetősége, hogy bebizonyítsa, a dokumentumok még a szexuális zaklatás, vagy annak nyilvánosságra hozatala előtt készültek.

Egyelőre azonban sem a vád, sem a védelem nem kommentálta a nyilvánosságra hozott esetleges bizonyítékokat.

A Santa Barbarai Legfelsőbb bíróság január 9-ére tűzte ki a tárgyalást. Ha az énekes elveszíti a pert, akár nyolcévi börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Masada hozta össze őket

Bár hivatalosan még azt sem erősítették meg, hogy a sztárt valóban egy tizenkét éves fiú vádolja, pénteken a déli órákban már megszólalt az a jótevő is, aki elintézte, hogy a gyerek találkozhasson kedvenc énekesével.

Jamie Masada, a hollywoodi Laugh Factory tulajdonosa elmondta, egy helyi tévében látta a rákban szenvedő fiút, akinek utolsó kívánsága volt, hogy találkozhasson Michael Jacksonnal. Bár a kereskedő nem ismerte az énekest, felhívta birtokát, és előadva az esetet, megszervezte a találkozót.

"Az a gyerek nagyon rossz bőrben volt. A veséje beteg. Az arca felpuffadva" - állt a reflektorfénybe történetével a jólelkű Masada.

Szerény siker, de nem nagy bukás

A kezdeti vélekedéssel szemben a botrány pillanatában megjelent Michael Jackson-lemez eladási mutatóit mégsem érintette érzékenyen a botrány. Bár egyes elemzők jóelőre kétségbe vonták, hogy Jacko Best of-lemeze Amerikában az első héten eléri a százezres határt, a CD-ből eddig 121 ezer példányt adtak el, ami a lista 13-ik helyére volt elég. Ez több elemző szerint nem is annyira rossz, hiszen a válogatás CD-k Amerikában hagyományosan sokkal kevésbé kelendőek, mint Európában vagy a világ egyéb piacain.

Nagyobb sikereket könyvelhet el az album az Egyesült Királyságban, ahol a két napos, 120 ezres eladással az első helyen áll - mondta Gary Farrow, a Sony kommunikációs igazgatója a BBC-nek.