Som Mózes Lajos és az öntörvényű teknős

2006.11.08. 01:08
Vörös szőnyeges bevonulással és sikoltozó rajongókkal körítve jelentette be a Piramis, hogy még egy koncertet adnak év végén, az esemény sztárja mégis Ralph Schumacher, a teknősbéka volt.

Kattintson a képekért!

Óriási bejelentést ígért a sajtóanyag, nem is csigázzuk önöket, meg a kopfban már úgyis elárultuk: nemcsak december 26-án, de 27-én is tartanak egy Piramis-koncertet az Arénában, olyan ütemben fogynak a jegyek. (Erre egyébként lehetett számítani, 1992-ben, amikor több mint tíz éves szünet után újra színpadra állt a zenekar, öt teltházas koncertet adtak a BS-ben, és azóta nem léptek fel, tehát a die-hard rajongók veszik a jegyeket, mint a cukrot.) A bejelentést látványos külsőségek közepette, azaz kivetítőkkel és vörös szőnyeges-óriásmercis bevonulással bolondították meg, odakint pedig sikoltoztak a rajongók.

Vádirat és logika

Mivel a zenekar egyik tagja sem a szavak embere, kivéve természetesen a Mózesnek öltözött Som Lajost, így leginkább a titokzatos módon összegyűlt 30-40 (50?) rajongó szolgáltatja az esemény érdekesebb felét, többségükben olyan lányok-asszonyok, akik már a hőskorban is Révész Sándor képét rejtették a párnájuk alá, és most sem riadnak vissza attól, hogy dedikáltassák a karjukat az egész zenekarral. A világért sem szeretnénk persze általánosítani, érkezett nejlonzacskós, középkorú autogramvadász úr és tizenéves, különutas rockrajongó is (a "legjobb aláiratott tárgy" különdíjat Som Lajos könyve, a Piramis-vádirat kapja, egyenesen 1989-ből).


Kattintson a képekért!

Som Lajosról egyúttal kiderült, hogy végérvényesen ő a magyar Ozzy Osbourne, aki képes egyetlen mondaton belül eljutni a hangtechnikától a temetőkig, ahol rosszul van fölírva, hogy feltámadunk, mert valójában "Föl, támadunk!", mindezt olyan logikai ugrásokkal, melyeket legfeljebb Stephen Hawking tudna felfejteni, bámulatos. Közben egy kisméretű teknőst tologat az asztalon, aki meglehetősen öntörvényű jószág, a zenekar 31-ik születésnapjára kapott piramis alakú tortájára is rámászik. Hogy el ne felejtsük közben: Révész Sándor azért elpöttyenti, hogy a Piramis "aktívan együtt fog dolgozni" a koncertek után is (kintről sikoltozás), és elképzelhető, hogy új lemezt vesznek föl tavasszal, mert anyag az van dögivel (sikoltozás).

Visszatérve a teknősre: Som Lajos a tenyerén hordozza a jószágot (itt térjünk ki röviden a basszusgitárhős leginkább klingon harci eszközökre hasonlító gyűrűkölteményeire), úgyhogy meg is kérdezzük, mire véljük a látványos állatbarát gesztust. Megtudjuk, hogy a teknős saját, az anyját Som még Kairóból lopta (a zenész saját közlése), és az a neve, hogy Ralph Schumacher. Azért nem Michael, mert akkor össze-vissza rohangálna, de így csak cammog komótosan. Tanúsíthatjuk, tényleg így van.