Nedves tónak, száraz partján

2000.07.03. 17:29
"A művészetnek ott kell megjelennie, ahol nem számítanak rá."- mondta bölcsen egy amerikai művész Jenny Holzer. Valóban nagyobb erővel hat, sőt akcionáriusnak nevezhető például egy ilyen kiállítás, amely hivatalosan július 2-tól telepedett rá a Városligeti tóra (Bp. XIV., Olof palme stny.5), mint egy eltévedt repülő csészealj, valami távoli, erkölcsileg jobb világból.
Kreatív vizirevű
Az új művészettel a jövő évezredbe alcímet viselő köztéri szoborkiállítás látványa fényes nappal is lenyűgöző, éjszaka pedig, megvilágítva, egyenesen csillagközi. Az évezred első nagy ötlete ez, egy kulturális sziget, amely egy kultúrától átnedvesült kávézó teraszáról látható, vagy a hídról, de akár egy bérelt vizibicajjal is körüljárható, direkt egy erre a célra nyomtatott térkép segítségével.

A magyar kortárs szobrász szcéna legjava: Barabás Márton, Bodóczky István, Bohus Zoltán, Buczkó György, Chesslay György, Deli Ágnes, Fajó János, Farkas Ádám, Fehér László, Friedrich Ferenec, Gaál Endre, Galántai György, Gulyás Gyula, Haraszty István, Körösényi Tamás, Lugossy Máris, Mata Attila, Megyik János, Móder Dezső, Pinczehelyi Sándor, Si-La-Gi, Soós Tamás, Trombitás Tamás és Várnagy Ildikó a kiállítók. Különböző anyagokból, természetesen igen egyéni stílusban készítették el kreatív vizirevűjüket.

Van itt sárkány, amit a gazdája térdig vizesen minden este leszerel, vannak fémmonstrumok, hegesztmények, égő fáklyával átlőtt pezsgőfürdő szív, egymás hegyén-hátán álló rózsaszín malacok, feldobott talpak és egyéb elszállt objektumok, a köztéri művészet huszadik század végi emancipációját példázandó. Vegyük hát a bátorságot és tanuljunk meg vizen járni, vagy a lustábbak kedvéért csónakon megközelíteni a szobrászügyi viziparádét.

Netbúvárok pedig a www.lakeart.hu oldalon nézhetnek tárlatot, de ne feledjék el, hogy az nem az a kizárólagos valóság.