Valér
2 °C
8 °C

Mi van a síron túl

2001.04.02. 18:03
Ízlés dolga, hogy valaki tud-e jót enni Sir Thomas akárki földi maradványai felett, de olcsó és ízletes a kegyeleti választék, az biztos. Laktató húsos lepények, pudingok széles skálája lelhető fel Londonban, amelyek a hiedelemmel ellentétben elsősorban sós formában népszerűek. Igazából ezek az angol konyha alapegységei.
A hal és sültkrumpli nevű csodának és az angolnás lepénynek is érdemes utánanézni, de csakis eredeti angol pubban garantált a jó minőségük. Az újhullámos angol konyha mellett érdemes felfedezni a multikulturális kulináris csomópontokat. Még a megboldogult Diana kedvenc Notting Hill-i kávézója is egy ilyen darab.

Akadnak helyek, ahol a kantoni konyha messzi földön híres séfjei főznek
Nincs mese, etnikai kisebbségektől és azok étkezdéitől tarka a város. Egyes bevándorló gangek bizonyos okokból a város különböző részein telepedtek le és ott az ember azt eszi, amit ők főztek. A pandzsabi szikhek például metrójegy híján a Heathrow repülőtér köré gyűltek, a ciprióták kereskedői vénájukat hasznosítva Camdenbe és Finsburybe, a mosó-masa kínaiak az East Enden telepedtek le, majd a Sohóban nyitottak éttermeket, miután az automata mosodák tönkretették a boltot.

A kínai éttermek között, amellett, hogy néhányuk ugyanolyan mértéktelenül használja a trutyizselé-szerű nátriumglutamátot, mint nálunk, akad olyan, amelyben a kantoni konyha messzi földön híres séfjei főznek. A Karib-szigetről befutott feketék és étkezdéik, Notting Hillen és Brixtonban találhatók, de újabban ide tevődött át az éjszakai szórakozás súlypontja is.

Notthing Hillben új kulturális trend született az ötvenes évekbeli etnikai zavargásokból, augusztus első hétvégéjén itt zajlik a karibi testvéreihez hasonló Notting Hill-i karnevál, Európa legnagyobb utcai látványossága. A másik színes és bankkártya csonkoló parádé ezen a környéken a szombati Portobello Road-i piac. Hangulata és kínálata a régiségektől a vadiúj bőrkabátokig abszolút egyedi.

A jónevű alternatív klubok, a Soho kicsit drága és korán nyitó, ám világszínvonalú jazz klubjaitól Brixton Tütü Tangójáig a Dogstarig is az egzotikus kerületekben találhatók. A Ronnie Scotts-t, a Sohó-beli, egyik legrégebben alapított szórakozóhelyet annak is kötelező megnéznie, aki nem jazzrajongó. Nyolc-tíz fontért világsztárokat hallgathat benne minden nap.

Kevesebb pénzért Dawid Bowie-fanklubot, vagy Ozzy Osborne-repertoárt játszó ismeretlen zenekar koncertjeit lehet látogatni és a fajsúlyos gépzenei klubokat, ahol a szatirikus szintipoptól az indusztriális elektropunkig a legszélsőségesebb ízlést is kielégítő zenékre lehet tornázni.