Sorsszondázók

2003.01.30. 12:05
Dokumentumfilm? Biztos hajléktalanokról és csövesekről szól. Hogy mást ne mondjunk, a téma az utcán hever. Hogy mást ne mondjunk, ott a lét a tét. Hogy mást ne mondjunk a fájdalom és bukás bemutatása mégis termelhet pozitív energiákat a néző lelkében. Nem beszélve arról, hogy a doku részben igaz, ami elég jó arány.
Tiszta románc - Hatás és minden alatt

Állni a villamosmegállóban a Tiszta románc megtekintése után úgy lehet, ahogyan F tette bizonytalanul nézelődve, beharagudtan, szűkszavúan szorongásokról árulkodva. A dokumentumfilm ilyen, kicsit kikészíti az embert. Pláne szerencsére, hogy egy sármos bennfentes előre jelezte, hogy drogos csövesekről szól (fog szólni) és olyan jeleneteknél is ott van a kamera, ahol már nem kellene, hogy.

Hiába féltem: lényegében arról van szó, hogy két érzelmileg sérült fiatal, Zetor és Balázs a momentán legolcsóbb elérhető tudatmódosító szereken, alkoholon illetve szerves oldószeren élnek. A főállású önpusztítás látványilag megrázó, mi mégsem követjük túl messzire őket - aki a Trainspottingot kibírta, az most sem fog megtörni.

Az, hogy a kamera milyen messze ment az más kérdés, nem tudhatjuk: Surányi Judit több száz órából vágott össze ötvenkét percet. A dokument mozisan kerekedő történetét erőteljes drámai jelenetek pöttyözik (Balázs térdelő átöltözése anyja lakásának küszöbén), nyelvezet valósághű, zenéje jó. Az alkotók közlése szerint, ha minden jól megy a Duna Tv vásárolja meg a Tiszta románcot. Valószínűleg nagyon későn fogják adni.

Tiszta románc
szerkesztő: Surányi Judit
gyártó: Fekete Doboz Alapítvány
támogató: ISM

A flaszter népe - Bárki bárhol

A kettő közül ez tetszett kevésbé, persze nem vagyok képben: Papp Gábor Zsigmond dokumentumsorozatot készít mindenféle századfordulós életmódokról. Partik, multik, kondik, plazák népe, tetszik érteni.

Az a bajom, hogy kilóg a szimplaság: az ember bármikor kaphat egy elképszető történetet, csak fel kell keresnie a legközelebbi hajléktalant - még jobb, ha visz magával egy kamerát. Tényleg mindenki érdekes és szívfacsaró. Magam beértem volna az iraki háborúból (hejj, de aktuális) hazaszökött asszony történetével, aki egy leszerelt katonai raktárban éldegél gyermekeivel, egy horvát dalnokkal és egy lomtalanítás-specialista roma dzsivel - persze nekik igen kevés közük van a flaszterhoz.

A flaszter népét is a Duna Tv adja majd. Mint ismert, minden ilyesmit ott adnak.

A flaszter népe
Szülőfalum, Budapest
forgatókönyv: Hegyes Katalin, Papp Gábor Zsigmond
gyártó: Bolonga Film
támogatók: ORTT, MMK, NKÖM