Putyin benyomta a parlamentbe kedvenc rockzenészét

2010.01.28. 10:18
Az orosz kormányfő már többször kinyilvánította, hogy mennyire csodálja a hazafias számairól ismert Nyikolaj Rasztorgujevet, most pedig beültette a rocksztárt a parlamentbe.

Az Oroszországban rendkívül népszerű Ljube együttes énekese 2007-ben indult a választásokon az Egységes Oroszország listáján a Sztavropoli területen, de nem kapott elegendő szavazatot. Most viszont, hogy a több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Pártnál megüresedett egy mandátum - az eddigi képviselő állami hivatalt kapott -, a Központi Választási Bizottság Rasztorgujevet ültette a helyére.

Vlagyimir Putyin kormányfő az Egységes Oroszország Párt elnökeként feltehetően nyomást gyakorolt, hogy kedvence kapja meg a mandátumot. Az újságírók nem hittek a fülüknek, amikor bejelentették a hírt. Többször is visszakérdeztek a választási bizottság titkáránál, hogy a katonai témájú dalairól ismert Ljube muzsikusáról van-e szó.

Az 1989-ben alakult Ljube 53 éves énekese egyébként nem az egyetlen celeb a csekély befolyással rendelkező dumában, számos muzsikus és még több élsportoló ül a padsorokban. Rasztorgujev már eddig is vállalt politikai szerepléseket. A mikor 2008 márciusában Medvegyevet választották Oroszország elnökévé, fellépett az Oroszországot választom! nevű kampányrendezvényen.