Két hét elég, hogy ráunjunk egymásra

2010.05.15. 11:42
Robert Trujillo (teljes, nagyon menő nevén Roberto Agustín Miguel Santiago Samuel Trujillo Veracruz) az új fiú a Metallicában, pedig már ő is betöltötte a negyvenhatot. A Suidical Tendencies és az Infectious Grooves egykori tagja Ozzy Osbourne zenekarában és a Black Label Societyben is feltűnt, 2003 óta tag itt. A május 14-i koncert előtt beszélgettünk vele.

Nem unják a turnézást?

Fura, de most már nem. Nem azért, mert belefásultunk, bár ez is benne van a pakliban, hiszen a Death Magnetic albumunkkal harmadik éve vagyunk úton. Hanem azért, mert nem úgy turnézunk, mint korábban, vagy mint más zenekarok szoktak. Az van, hogy a turnékat kéthetes szakaszokra bontottuk, tapasztalatunk szerint ugyanis ez pont elég arra, hogy az ember ráunjon a többiekre. Egy-egy szakasz után szünet jön, egy- vagy kéthetes, amikor hazarepülhetünk a családunkhoz, vagy elmehetünk valahová pihenni. Így azért simán ki lehet bírni a dolgot, sőt a szünetben feltöltődünk, és sokkal nagyobb kedvvel nyomulunk tovább.

Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila

Először jár Magyarországon?

Nem, azt hiszem a Suicidal Tendenciesszel már voltam itt jó régen, de nem tudom, mikor. Sajnos mindig elég feszes a programunk, és nincs időm körülnézni. De amit láttam, az tetszik. Előfordulhat, hogy a családommal visszajövünk pár napra nyáron.

Mit tervez a zenekar 2011-re?

Van millió ötletünk, az egyik nagyon közel áll a megvalósuláshoz, de erről nem beszélhetek. Bocs, hogy ilyen titokzatos vagyok, de nagy durranással készülünk, nem akarom lelőni a poént. Az elmúlt három évben rengeteg ötletet rögzítettünk a turnén, mert azt szoktuk csinálni, hogy a bulik előtt félórát közösen dzsemmelgetünk, a hanganyagot felvesszük, és a stúdiózás előtt meghallgatjuk, van-e olyan téma, amiből lehet valami. Mind a négyen nagyon kreatív zenészek vagyunk, soha nem lehet tudni, melyik riffből lesz a következő sláger.

Ha a Metallica leállna mondjuk egy-két évre, mivel foglalkozna?

Iszonyú sokat szörföznék, és annyi időt töltenék a családommal, amennyit csak lehet. De biztos, hogy a zenével is foglalkoznék.

Szólóban? Vagy mondjuk valamelyik régi zenekarral?

A régiekkel nem, egyrészt van nekik bőgősük (Suicidal Tendencies és Infectious Grooves), másrészt nem feltétlenül csak az a fajta zene érdekel, amit ők játszanak, vagy amit a Metallica. Szinte minden nap mást hallgatok, más hatások érnek, más ötleteim támadnak, nem akarom korlátok közé szorítani magamat. A mostani turnén már rögzítettem pár dolgot, de egyelőre csak az asztalfióknak, hogy úgy mondjam, nincs különösebb tervem velük. Az új Metallica-számok írása amúgy is le fog kötni egy ideig.

trujillo 04

Visz magával egy mobil stúdiót turnéra?

A mostani szakaszra igen, hoztam magammal pár számítógépet meg kütyüt, de általában nem én vagyok az, aki elhozza magával a ruhásszekrényt. Két bőrönd volt a maximum eddig, most van vagy hat, de ez nem jellemző, nem úgy mint egyesekre.

Ki a díva a zenekarban?

Lars meg Kirk. Eszméletlen, mennyi szart elhoznak magukkal, ennyi nadrágot életemben nem láttam összesen, amennyi náluk van. Meg az a tollászkodás, ami szokott menni, viccesek. Na jó, nem cinkelem őket tovább, mert imádom mindkettőt, csak néha nagyon jót röhögök rajtuk, amikor molyolnak az öltözőben, hogy melyik fekete pólót vegyék magukra.

Szokták szívatni egymást?

Nem nagyon. Hülyülés van, leginkább James ebben az élenjáró, de inkább csak a verbális humor terén. Átírja a feliratokat a sportcsarnokok falán, mondjuk ki van téve egy figyelmeztető tábla, hogy DANGER (veszély), ő meg lesatírozza a D-t belőle (Anger = düh), ilyesmi.

Venice Beachen él, mi jót lehet ott csinálni?

Van pár nagyon jó mexikói étterem, imádok kiülni a teraszra, és nézni az embereket. Jó környék, punkoktól a hardcore metálos arcokig járkál arra mindenki. Van egy kiváló klub is, minden este más stílusú zenekar lép fel, oda is le szoktam ugrani, meglepően jó, ismeretlen zenekarokat lehet hallani. Erre persze annyira nincs időm, most például franciául akarok megtanulni a feleségem kedvéért, de rohadt nehéz nyelv.

trujillo 05

Úgy tudom, szereti a futballt, mármint az európait.

Annyira nem vagyok nagy rajongó, hogy minden hétvégén meccseket nézzek, de a világbajnokság érdekel. Mert maga az, hogy ennyi nemzet ott van, és mindent félretéve csak a sportra koncetrálnak, az nagyon bejön. Mexikónak drukkolok, ők ott lesznek?

Ott. Nem is rossz a csapat.

Nagyon helyes. Meg is nyerhetik?

Na, annyira azért nem.

Nem baj, nem ez a lényeg. Majd próbálom követni a meccseket.

Még egy utolsó kérdés: honnan jött a jellegzetes, engem néha békaügetésre emlékeztető színpadi mozgás ötlete?

Alapvetően szumóbirkózók mozgása és a szörfözéshez szükséges mozdulatok inspiráltak, illetve a maorik ősi, törzsi táncai. Legalábbis ezt mondogatom magamnak.