Új helyszíneket találtak Varnus Xavérnak

2012.02.22. 15:55
A pozsonyi egyházmegye nem engedélyezte, hogy az orgonaművész a pozsonyi Szent Márton dómban, ismertebb nevén a koronázó templomban tartsa meg az ott tervezett koncertet. Az első koncert március 5-én Révkomáromban jöhet létre.

Mint ismert, kedden lemondták Varnus Xavér orgonaművész koncertjeit, amelyeket Pozsony és Komárom katolikus templomaiban, illetve az Ipolyságban adott volna.

A Pozsonyi Főegyházmegye szerint az elektromos vezetékek meghibásodása és a templomban ennek kapcsán most zajló felújítási munkálatok miatt nem kerülhet sor Varnus Xavér koncertjére a pozsonyi Szent Márton dómban, írta a hirek.sk szlovákiai magyar hírportál szerdán.  

A nol.hu Tibor Hajdútól, a pozsonyi egyházmegye szóvivőjétől viszont úgy tudja, az orgonakoncertre azért nem kerülhet sor a Dómban, mert váratlanul elromlott a fűtés, ezért ideiglenesen a szentmisék számát is korlátozták. A lapnak ugyanígy érvelt Elek László, révkomáromi esperesplébános. Váratlanul Révkomáromban, a Szent András templomban sincs fűtés.

A szervezőknek időközben azonban sikerült új helyszíneket biztosítaniuk az orgonaművész koncertjeire. Így az első koncert március 5-én Révkomáromban, a református püspök engedélyével a református templomban, a második, március 6-án, Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében, illetve március 7-én Ipolyságon, a városháza dísztermében valósulhat meg. Új információ, hogy Varnus Xavér a tervekben szereplő három koncert után egy bónusz előadást is tart, méghozzá Rimaszombatban március 8-án az ottani református nagytemplomban.