Youssou N'Dour énekes miniszter lett Szenegálban

2012.04.05. 12:11 Módosítva: 2012.04.05. 12:41

7 másodperc

Belépett a titkár, és odahajolt az idősödő énekeshez, aki egy székben ücsörgött, és már egy ideje azzal foglalkozott, hogy minél hangosabban ropogtassa az ujjait idegességében.

– Csak egy rövid sajtókonferencia lesz, az elnök bemutatja a megjelenő újságíróknak, Ön meg elmondja, hogy miért is szeretett volna mindig is kulturális miniszter lenni. Hogy a szenegáli zene inspirálta, és ehhez hasonlók.
– Hogy szeretném, ha Szenegál Afrika kulturális és idegenforgalmi központja lehetne, és hogy ha kidolgoznánk azt a tizenöt éves cselekvési tervet, amely alapján...
– Igen-igen – vágott közbe a titkár. – Csak semmi konkrétum. A konkrétumok az elnök úr hatáskörébe tartoznak - jegyezte még meg, és közben olyan udvariasan és tisztelettudóan nézett, mint egy magas rangú diplomata, aki hivatalos programja keretében éppen egy szellemi fogyatékosoknak fenntartott szociális otthonba kénytelen látogatni.
– És a turisztikai beruházásokra fordítandó pénzügyi alap felállítását se említsem? - kérdezte meglepve az énekes.
– Szép a nyakkendője – válaszolta erre a titkár, majd némi gondolkodás után még hozzátette: – Ne aggódjon, rövid sajtótájékoztató lesz, hét másodperc, és már túl is van rajta.

Az idős énekes egy ideig nézte a titkár öntelt mosolyát, a szája szélén kibuggyanó apró nyálgömböt, és a zsíros izzadságcseppet, ami végiggördült a halántékán az afrikai melegben.
– Hét másodperc maga az élet – mondta, már nem is válaszképpen, és felállt. Elindult a sajtókonferenciára.

-SzabóZ-

Youssou N,Dour énekest nevezte ki kulturális és idegenforgalmi miniszternek az új szenegáli kormányban Abdoul Mbaye miniszterelnök – áll a kormány által a sajtóhoz csütörtökön eljuttatott rendeletben.

Az 59 éves Abdoul Mbaye-t előző nap jelölte kormányfőnek Macky Sall elnök. A kormány csupán 25 tagú, megfelelően annak, amit a március 25-i elnökválasztáson győztes Macky Sall ígért: alig több mint a felére csökkenti a miniszterek számát elődjének, Abdoulaye Wade-nak a mintegy negyvenfős kabinetjéhez képest.

Az énekes, aki indulni akart az elnökválasztáson, de jelöltségét elutasította az alkotmánytanács, a kampányban Sall mögé állt, és bejárta az országot, hogy őrá szavazásra buzdítsa a választókat. Az olyan fontos tárcákat, mint a belügyi, az igazságügyi, a külügyi, a közlekedési és a köznevelési Sall bizalmasai töltenek be.

A gazdasági és pénzügyi minisztériumot Amadou Kane bankár, a párizsi BNP bank szenegáli leányvállalatának eddigi vezetője irányítja. A neves líbiai származású szenegáli környezetvédőt, Ali Haidart pedig ökológiai és környezetvédelmi miniszterré nevezték ki.