Meghalt Donna Summer

2012.05.17. 19:10 Módosítva: 2012.05.17. 19:58
A diszkó királynője a Broadwayon kezdte, az NSZK-ban lett sikeres, majd Amerikában egy egész korszakot meghatározott lemezeivel. Karrierje túlélte a diszkót, és Grammy-díjat kapott rock kategóriában is.

A TMZ hírportál értesülései szerint csütörtök reggel Floridában elhunyt Donna Summer amerikai énekesnő, színésznő. A diszkókorszak királynője 63 éves volt, és hosszú ideje küzdött a rákkal. Csak a Billboard listáját négy albuma vezette, és több más került az első tíz közé. Dalai közül jóval több mint tíz végzett az élen. Öt Grammy-díjat kapott, egyik dala elnyerte az Oscart és csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán. Három lánya és több unokája gyászolja.

Donna Summer 1948-ban LaDonna Andrea Gaines néven született Massachusettsben egy hétgyermekes, vallásos családban. Fiatalon énekelt egy rockzenekarban, de az igazi sikert a Hair című Broadway-musical hozta el neki. A darabbal vendégszerepelve jutott el az NSZK-ba, 1971-től pedig Münchenben telepedett le. Ekkor jelentek meg első, nem különösebben sikeres kislemezei, és férjhez ment Helmut Sommer osztrák színészhez. Sommertől később ugyan elvált, de férje nevének angol változata, a Summer lett a művészneve.

Németországban találkozott Girogio Moroder zeneszerző-producerrel, aki számos nagy slágerét írta. Ő jelentette meg első albumát is, a Lady of the Night című album Európa több országában az eladási listák első helyezettje lett, az NSZK-ban azonban csak a második helyig jutott.

A mélyen vallásos Donna Summer végül a Love to Love You Baby című slágerrel futott be Amerikában. A 17 perces diszkóslágerben Donna Summer nem csak énekelt, de erotikusan nyögött is, a dal ugyanis a női orgazmus különböző hangjait mutatta be. A dal sikere után következő nagylemeze már Amerikában jelent meg a Casablanca Recordsnál, az erotikus dal a teljes A-oldalt kitöltötte.

1977-es albuma, az I Remember Yesterday a diszkó hangzásvilágát keverte az R&B-vel és a gospellel. Az albumon megjelent I Feel Love című slágert sokan a technozene előfutárának tekintik. Ugyanebben az évben főszerepet kapott Thank God It's Friday című zenés filmben, a film ugyan megbukott, de az egyik betétdal végül Oscar-díjat kapott.

1979-ben a Bad Girls című albummal ért el a csúcsra, a diszkót más stílusokkal elegyítő album világsiker lett, több mint 7 millió példányban kelt el. Azt, hogy Summer ekkor már nem csak a diszkóműfaj királynője, jól mutatja, hogy az album egyik dalát, a No More Tearst például Barbara Streisanddal énekelte, vagy hogy a Hot Stuffért első színes bőrű előadóként Grammy-díjat is kapott rock kategóriában.

1980-ban megjelent The Wanderer című albumon már világsztárok szerepeltek, a diszkókorszak végével az album mégis csak mérsékelt sikereket ért el. A Love is In Control című számot például Vangelis írta, Eric Clapton gitározott benne, a háttérvokálban pedig ott volt Michael Jackson is.

1983-ban jött a She Works Hard for the Money című album, ami újból többmillió példányban kelt el, míg a címadó fal igazi feminista himnusszá vált. A lemezben egyébként annyira nem bízott a szakma, hogy akkori kiadója, a Geffen Records nem is volt hajlandó megjelentetni, így Summer kénytelen volt kiadót váltani, és a PolyGramhoz szerződött.

1989-ben megjelent albumát, az Another Place and Time-ot ugyanaz Stock-Aitken-Waterman szerzői trió jegyezte, aki akkoriban Rick Astley és Kylie Minogue dalait is írta. A lemez platina lett, de nem hozott már akkora áttörést a zenei életben, mint a korábbi albumok.

A kilencvenes évek elején Donna Summer ugyan kiadott egy albumot Mistaken Identity címmel, de nem tudott visszatérni a csúcsra.  Ennek ellenére több slágere is megjárta a listákat remixként. De Summer továbbra is aktív előadóművész volt, 2000-ben például ő énekelte a Pokémon című film egyik betétdalát.

Utolsó albuma 2008-ban jelent meg Kranyon címmel, a világzenei elemeket is tartalmazó lemezről két dal is feljutott a Billboard lista élére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport