Magyarok nyerték az izlandi videóversenyt

2013.06.27. 15:49
Az izlandi előadó szerint Bedzsula Ádám és Kocsis Erik közös klipje fejezi ki legjobban a zene hangulatát.

Egy izlandi előadó Olafur Arnalds a helyi Genero Tv-vel közösen hirdetett nemzetközi pályázatot a This Place Was a Shelter című dalához való klip elkészítésére. Mivel akusztikus számról van szó, így a zenéhez leginkább illő hangulatot kellett megtalálni, ami a zeneszerző szerint, - aki saját maga hirdette ki a végeredményt a YouTube-on, - a magyaroknak sikerült a legjobban. A kész klipet nézve ez talán annak is lehet köszönhető, hogy szezonon kívüli balatoni táj és a tó zöld vize erősen emlékeztetheti az izlandiakat saját országukra.

Bedzsula Ádám és Kocsis Erik közös klipje az album hangulatára is próbált reflektálni, ezért választották témául az elmúlást és a halál utáni állapotot. A klip főszereplőjét, Lebovics Györgyöt, a 63 éves nyugdíjas villamosmérnököt a 14-es villamoson szólították le, nyilatkozták a készítők a Metropolnak. A férfi azonnal igent mondott a szereplésre annak ellenére hogy utálja a hideget és a vizet.

A pályázatra 198 mű érkezett melyek közül maga a zeneszerző is a magyarokét találta a legjobbnak. Szerinte minimalista de nagyon erős a képi anyag és nagyon jó a főszereplő. Arnalds szerint a magyarok klipjének erős az üzenete, és ő pont ezt kereste. Ezzel nem csak a hivatalos videoklip jogát, de 4000 dollárt is nyertek az alkotók. A Genero Tv honlapján látható videóhoz sok lelkes komment is érkezett, a hozzászólók külön kiemelik a főszereplő erős karakterét, és a vízalatti felvételek szépségét.