Magyar klarinétost imád Japán

2013.08.26. 09:14
Kohán István klarinétművész nyerte meg a Tokyo Music Competition fafúvós versenyét, és elnyerte a közönségdíjat is. A zsűri elnöke az a Kobajasi Kenicsiró volt aki 10 évig volt az Állami Hangversenyzenekar (ma: Nemzeti Filharmonikusok) vezető karmestere.

Kohán Istvánt egy CD-s válogató után hívták meg a háromfordulós versenyre. A döntőben a Tokyo Philharmonic Orchestra kísérte, Enkodzsi Masahikó karmester vezetésével. A magyar fafúvós teljesítményéről Kobajasi Kenicsiró azt nyilatkozta, hogy a zsűrit annyira lenyűgözte a produkció, hogy tagjai egyöntetűen neki ítélték az első díjat.

Bach - Sonata for solo violin in g minor, Presto - István Kohán - clarinet

Az elismerés azért is hatalmas szó, mert a verseny 11 éves történetében Kohán az első külföldi, aki nyerni tudott. A fődíj egymillió jen (kb. 2,5 millió forint) és egy januári koncertmeghívás, amin a zenész a Tokyo Philharmonic Orchestrával fog fellépni januárban. Emellett Kohánt már több koncertre hívták a verseny szervezői is.

Kohán István 1990-ben született Budapesten. Klarinétos édesapja kezdte meg zenei nevelését 8 éves korában. Első versenyén a legfiatalabb indulóként különdíjban részesült, ekkor még csak tíz éves volt. 12 évesen felvételt nyert a Bartók Béla Konzervatóriumba, 2008 júniusában pedig az első helyen került be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Több nemzetközi és hazai versenyen vett részt, amiken számos díjat nyert. Évek óta folyamatosan koncertezik világszerte.