Magyar művészek petíciója a jogdíjak megvédéséért

2013.10.04. 16:38
Közismert magyar zenészek, írók, filmesek petícióban kérik az országgyűlési képviselőket, hogy most hétfőn ne szavazzák meg jogdíjaik 25%-ának elvételét. A törvénymódosítás mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, néhány nappal a zárószavazás előtt került benyújtásra.

A petíciót aláíró személyek között van többek között Balázs Fecó, Beck Zoltán, Demjén Ferenc, Dunai Tamás, Geszti Péter, Gryllus Dániel, Keresztes Ildikó, Kiss Tibor, Koncz Zsuzsa, Lovasi András, Müller Péter Sziámi, Németh Alajos, Palya Bea, Pély Barnabás, Sebő Ferenc, Szalóki Ági, Szikora Róbert, Tövisházi Ambrus és Zsédenyi Adrienn is. A nyílt levél szerint az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottsága a hazai művésztársadalommal történő bármiféle előzetes egyeztetés, véleménykérés, jelzés nélkül két fontos módosítást akar elérni egy zárószavazás előtti módosító indítvánnyal.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, módosítás előtt áll a szerzői jogi törvényt, méghozzá egy zárószavazás előtti javaslattal. A módosítás két fő területet érint: a jogkezelők kulturális támogatásairól ezentúl a Nemzeti Kulturális Alap dönt saját hatáskörben, illetve az üreshordozó-díjak 25 százalékát is átterelik az NKA-ba. Korábban a szerzői jogdíjakból befolyó mintegy tízmilliárd forint egy részét (legfeljebb 10 százalékát) a jogkezelő szervezetek (Artisjus, EJI, Filmjus, stb.) visszaosztották a tagjaiknak, díjak, pályázatok, szociális alapú támogatások formájában.

A petíciót aláíró művészek az alábbi két dolgot sérelmezik leginkább:

1. A művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmek 25%-át átterelnék az NKA-ba. Ezt a pénzt jelenleg maguk a szerzők, előadók, kiadók egyesületei gyűjtik be, és osztják fel a jogosultak között, demokratikusan elfogadott felosztási szabályaik szerint.

2. Az NKA teljesen saját hatáskörben döntené el, mit kezd azzal az összeggel, amiről az alkotók, előadók – közel száz éves hagyomány alapján – maguk által meghatározott kulturális célokra mondtak le.

A petíció úgy fogalmaz: „A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől. Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba, és elvárjuk, hogy bármilyen rendszerszintű módosítás előtt az alkotmányos véleményezési jogunkkal élhessünk.”

A petícióról minden információ megtalálható a kezdeményezés blogján.