Meghalt Jim Hall dzsesszgitáros

2013.12.11. 11:09
Pat Metheny és Bill Frisell egykori mentora 83 évesen, rövid betegség után hunyt el manhattani otthonában.

Hall röviddel halála előttig aktívan zenélt. Novemberben a Lincoln Centerben koncertezett együttesével, amely ezúttal két vendéggitárossal, John Abercrombie-vel és Peter Bernsteinnel egészült ki. Januárra japán turnét tervezett Ron Carter dzsesszbőgőssel, régi zenésztársával. 2004-ben Hall lett az első modern dzsesszgitáros, aki elnyerte az Egyesült Államok legrangosabb dzsesszkitüntetését, a Nemzeti Művészeti Alapítvány Dzsessz Mestere elismerést, írja az MTI.

Egy 2003-ban adott interjújában Hall arról beszélt, hogy olyan kompozícióknak szeret a részese lenni, amelyek játék közben születnek. Joachim-Ernst Berendt a tökétetes zenei partnernek tartotta. Az elmúlt hatvan évben a dzsessz számos nagyságával duóban vagy kisebb zenei formációban készített felvételeket. Partnerei között volt a szaxofonon játszó Sonny Rollins, Gerry Mulligan, Ornette Coleman és Paul Desmond, a zongorista Bill Evans, a dzsesszbőgős Red Mitchell és Ella Fitzgerald énekesnő is.

Első lemezét 1957-ben Jazz Guitar címmel készítette el. New Yorkba költözve olyan ismert sztárokkal zenélt, mint Evans, Fitzgerald, Ben Webster és Lee Konitz. Art Farmer trombitaművésszel együtt vezetett egy kvartettet, és saját triót alapított Tommy Flanagan zongoristával és a dzsesszbőgős Carterrel.  Lánya és menedzsere, Devra Hall Levy szerint apja nemcsak mesteri dzsesszgitáros volt, hanem nagyszerű zenei rendező és komponista.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport