Az amerikai tévénézők imádták a Grammy-gálát

2014.01.28. 08:58
28 millió nézőjével az utóbbi húsz év második legnézettebb Grammy-gálája volt az idei, örülhetett a díjátadót közvetítő CBS tévétársaság.

A vasárnap esti 56. Grammy-ceremónia csaknem négy órán keresztül zajlott, a nézettsége pedig 28,51 milliós volt. Ennél többen csak 2012-ben, a Whitney Houston halála után egy nappal tartott díjkiosztóra voltak kíváncsiak, akkor 39,91 millióan nézték a műsort. A Grammy-díjátadónak 1993 óta nem volt annál nagyobb nézettsége. Idén a megszokottnál két héttel korábban tartották a gálát, hogy az ne ütközzön a szocsi téli olimpiával, amit a CBS egyik konkurense, az NBC közvetít az USA-ban.

pharrell daft punk grammys h 2014
Fotó: Matt Sayles

Az 56. Grammy-gála legnagyobb győztese a Daft Punk volt: a francia duó mind a négy jelölését díjra váltotta, Random Access Memories című lemeze révén megkapta az év albumának, Get Lucky című száma révén pedig az év felvételének járó elismerést is. A Random Access Memories lett emellett a legjobb dance/elektronikus lemez, a Get Lucky az év legjobb száma egy popduó vagy csapat előadásában. A Daft Punk és Pharrell közös dala a hangmérnököknek is Grammyt hozott.

Szintén négy díjat kapott a Macklemore & Ryan Lewis rapduó is, az amerikai zenészek azonban az év újoncának járó jelentős elismerés mellett csak a rapműfajban szereztek díjakat. Az év legjobb dala Lorde slágere, a Royals lett. Üröm az örömben, hogy a közel négyórás gálát záró műsorszámot lekeverték, mire az abban szereplő Nine Inch Nails-frontember, Trent Reznor a Twitteren szó szerint a picsába küldte el a szervezőket.