Iggy Pop egyedül maradt

2014.03.17. 11:17
Március 15-én elhunyt Scott Asheton, a Stooges alapító dobosa. Testvérével és Iggy Poppal lerakták a punkzene alapjait, és évekkel előzték meg zeneileg a saját korszakukat. Ezzel Iggy Pop maradt az eredeti Stooges utolsó élő tagja.

Már csak Iggy Pop maradt az eredeti Stooges-felállásból: március 15-én 64 éves korában elhunyt Scott Asheton dobos. A zenész 2011-ben kapott agyvérzést a párizsi Hellfest után a repülőgépen, abba kellett hagynia a fellépéseket, így a 2012-es Volt fesztiválra sem jött már el. Iggy Pop mellett Scott Asheton az egyetlen, aki az összes eddigi Stooges-lemezen szerepelt, és túlélt minden tagcserét.

85188503
Fotó: Theo Wargo

Scott Asheton 14 évesen alapította meg a Stoogest testvérével, Ronnal illetve Dave Alexanderrel, majd később csatlakozott hozzájuk énekesnek Iggy Pop. A Stooges Michigan és Detroit egyik legnépszerűbb együttesévé vált a '60-as évek végére, szerettek kísérletezni a hangzással, Scott Asheton például eleinte a dobok mellé olajos hordókat is pakolt a nagyobb hanghatás elérése érdekében.

Iggy Pop and the Stooges (1970) Michigan fesztivál

Végül 1969-ben kihozták a műfajt azóta is meghatározó debütáló nagylemezüket a Velvet Underground-os John Cale produceri munkájával. A The Stooges album később az egész amerikai punkmozgalom kiindulási pontjává vált, évekkel megelőzte a korát. Szinte az összes '70-es években futó punkzenekarnak ez a lemez jelentette a kiindulópontot a Ramonestól, a Dead Boyson át Richard Hellig, hogy aztán az egész eljusson Angliáig. Onnantól meg mindenki ismeri a sztorit.

Ezt két másik kultikus album követte (Fun House, Raw Power), azonban az elsőhöz hasonlóan ezek is csődöt mondtak a lemezpiacon, Iggy Pop súlyosbodó drogproblémáival párosulva végül 1974-ben a Stooges feloszlott. Scott Asheton utána többször is feltűnt a szólókarrierbe kezdő Iggy mögött, de hosszú évekig csak kisebb detroiti bandákban zenélt. 2000-ben J Mascis a Dinosaur Jr.-ból és Mike Watt a Minutemenből rávette az Asheton-testvéreket, hogy menjenek együtt  turnézni a Stooges első két albumával. A koncertsorozatnak akkora sikere lett, hogy végül Iggy Poppal együtt újra összeálltak a Coachella fesztiválra 2003-ban.

  

Negyven évvel a megalakulásuk után az Asheton testvérek eljutottak oda, hogy Iggyvel fesztiválról fesztiválra járjanak, tízezrek előtt zenéljenek, és végre annyi pénzt keressenek, amennyit tényleg megérdemel a punk alapjait lefektető zenekar. 2007-ben és 2013-ban még kihoztak egy-egy nagylemezt, de időközben szívinfarktusban elhunyt Ron Asheton gitáros.  A tavaly megjelent Ready To Die albumon még Scott Asheton dobolt, utána visszavonultan élt tovább. Személyében a nagy inváziót megelőző proto-punk műfaj egyik legfontosabb alakját vesztette el a zenei világ. Ezzel Iggy Pop maradt az utolsó még élő alapítótag a Stoogesból (Dave Alexander 1975-ben, öt évvel a zenekarból való kirúgása után hunyt el).

A legjobb Stooges-számok, amikben Scott Asheton dobolt, meghallgathatóak itt: