Mode Bizarre: Itt az Ivan & The Parazol második nagylemeze

2014.03.25. 12:43
Elkészült az Ivan & The Parazol második stúdióalbuma, amit most meg lehet hallgatni nálunk az Indexen. Vitáris Iván és Simon Bálint, a zenekar tagjai meséltek nekünk a Mode Bizarre nagylemez munkálatairól, a legutóbbi amerikai fellépéseikről és arról, mi a legjobb szám a mostani hanganyagon.

Megjelent a budapesti Ivan & The Parazol második nagylemeze, a Mode Bizarre. A fiatal rockzenekar az Index tehetségkutatóján, A Számon is jól szerepelt, nemrég tértek vissza az amerikai túrájukról, ahol ismét felléptek az austini South By Southwest (SXSW) fesztiválon. A blues és classic rock elemekre épülő, bulizós rock and rollt játszó együttes csütörtökön teltházas koncerten mutatja be az új albumát az A38-on, ahol a Blahalouisiana lép fel előttük. Itt az Indexen hallgatható meg először online a teljes lemez, ami 24 órán át lesz elérhető a Deezeren, illetve Vitáris Iván frontember és Simon Bálint dobos mesél a Mode Bizarre hátteréről. De először is, íme a lemez:

MODE BIZARRE

Simon Bálint:  A Mode Bizarre-t a Kazoo-ban (Dont Wanna Die, Baby Blue) és a Supersize-ban vettük fel, az előző kettő Deutsch Gábor, a többi Takács Zoltán producerkedésével. Ez is jól mutatja a kísérletező kedvünket az új lemezünk kapcsán. Végül minden dalt metronómra vettünk fel, hogy a lehető legfeszesebb groove-t kapjuk.

Iván: A Mode Bizarre felvételei alatt ismerkedhettünk meg azzal mennyi mindent lehet csinálni egy stúdióban. Ennél a lemeznél sokkal inkább kihasználtuk a stúdió adta lehetőségeket, sok vokál sávot, plusz gitárokat és perkusszív elemet vettünk fel. Januárban vettük fel az anyagot kb 1 hét alatt Takács Zoltán irányító keze alatt, később ő is keverte a lemezt (kivée a Don't Wanna Die és Baby Blue páros, azt Deutsch Gábor készítette el még szeptemberben).

INSPIRÁCIÓ

Bálint: Rengeteg dolog történt velünk a borzalmastól a fantasztikusig. Ezek az élmények felelnek a lemez érzelmi turbulenciájáért. Zeneileg az új Arctic Monkeys, a Black Keys, Jack White, a Beatles és a Stones. De ez egy véget nem érő lista is lehetne.

Iván: A lányok. Általában a rock zenék háromnegyedét ők inspirálják. Egyébként nagy hatással volt most ránk, és rám is szövegileg a világban történő és fennálló dolgok. Úgy érzem a Mode Bizarre egyszerre szól arról, hogy mit adhat a rockzene ma a világról és arról is, hogy a világ mit ad ma a rockzenéhez. Emelllett nagyon fontos az, hogy mi egymást is nagyon tudjuk inspirálni, hatással vagyunk egymás munkájára, és sok dalnál érezhető volt, hogyan tápláljuk egymásban azt, hogy még jobb, még szebb legyen a dal egyes plusz ötletek hozzátételével.

LEGJOBB DAL

Bálint: I Got A Feeling That I'm Underneath - a záró dal is, mint ahogy a lemez nagy része, Mátééknál íródott Érsekvadkerten. Hajnalban Máté előrukkolt ezzel a riffel pár pohar whisky után, nekiültünk, és annyira inspirált minket, hogy 5 perc alatt megírtuk úgy, ahogy a lemezen van. Utana órákon keresztul csöndben hallgattuk a teraszon (felvettük diktafonnal). Ez amolyan lelki megtisztulás is volt.

Iván: Talán az I Got A Feeling That I'm Underneath írása a legemlékezetesebb, ez a lemez záró dala. Az egész Mode Bizarre egy érzelmi hullámvölgy, furcsa keveredés jellemzi, ezért is nevezzük bizarrnak, és itt a végén egy epikusabb slide témás lassú számmal zárjuk a korongot. A dalok nagy részét a gitárosunk érsekvadkerti szülőházában szereztük, ott zenéltünk pár napig nyár közepén általában hajnalig a nappaliban. Egyik nap végén szinte kibukott az alaptéma a gitárosunkból (Balla Máté), és a dal ezután szinte megírta magát. Öt perc alatt megírtuk, majd a felvételt a dalról (ilyen iphone felvétel, semmi extra) rögtön meg is hallgattuk a verandán. Nagyon nagy pillanat volt. Csak ültünk és meredtünk előre, van, aki járkált, van, aki a csillagokat nézte, és kérdően néztünk egymásra, hogy "ez most hogy jött? Ezt mi írtuk?".

HATÁSOK

Bálint: Lányok. akik energiát adnak (negativat és pozitívat), férfiak, akik inspirálnak, az élet nehézségei, szépségei. Érzelmi hullámvölgyek és tetőpontok.

Iván: Nagyon nagy hatással volt ránk az elmúlt év. A zseniális fesztiválszezon, a klubkoncertek, és persze a külföldi szerepléseink is hatással voltak arra, hogy most ez a 12 dal került fel a lemezre. Nagyon bizsergett már a kezünk, és szerencsénkre nem volt semmilyen alkotói válságunk mostanában. Sok dallal kellett többet dolgozni, de az ötletek sorra jöttek, volt miből válogatni.

SXSW

Bálint: Nagyon jókat. Éreztük, hogy mar nem vagyunk 100%-ig ismeretlenek. Két nagyon jó bulink volt, rengeteg blog es radió beszélt rólunk utána, voltak interjúink, benne voltunk az Austin Chronicle hetilapban is, szóval nagyon elégedettek vagyunk.

Iván: Nagyon jól sikerült a mostani kint létünk. A koncertjeinkre sokan jöttek el, és elég nagy visszhangot is keltettünk annak ellenére, hogy nagyon messziről jövünk és nem vagyunk benne a köztudatban. Az austini újság (Austin Chronicle) programajánlójában is benne voltunk, interjúzhattunk a Paypallal, valamint az SXSW hivatalos rádiójában is, és mint 2 napja megtudtuk, egy országos chicagói rádió is kiemeltként említette meg SXSW-s szereplésünket, konkrétan a Temples mellett emlegettek minket, ami nagyon megtisztelő. Örülünk, és szerencsésnek érezzük magunkat, hogy sikerült kijutni, és most, hogy kész a lemez, az energiákat vissza tudjuk szolgáltatni a közönségünknek, akik itthonról feltétel nélkül támogatnak minket, ez nagyon sokat számít!