A bécsi érsek is örült Conchita Wurst sikerének

2014.05.16. 14:48
Christoph Schönborn szokásos heti glosszájában fejezte ki örömét az egyik legolvasottabb bécsi napilap, a Heute hasábjain.

Az egyik legbefolyásosabb európai katolikus egyházi főméltóság szerint

Isten sokszínű kertjében nagy a tarkaság. Nem mindenki, aki férfinak született, érzi magát annak, és ez így van a nők körében is. Emberként ugyanúgy megérdemlik a tiszteletet, mint bárki más.

Schönborn szerint a tolerancia, amelynek jegyében a szakállas nőként emlegetett, homoszexualitását nyíltan vállaló osztrák énekes fellépett a világ egyik legnagyobb dalfesztiválján, valós és jelentős téma: 

Az olyanok, mint ő, sok gúnynak, trágárságnak és intoleranciának vannak kitéve, márpedig a tolerancia azt jelenti, hogy tiszteletben tartunk másokat akkor is, ha nem osztozunk a meggyőződésében.

Míg a győzelem előtt egy felmérésben az osztrákok 46 százaléka mondta azt, hogy nem lenne büszke az osztrák jelölt esetleges győzelmére, a fényes diadal után 29 százalékra esett ezeknek az aránya, és a megkérdezettek 80 százaléka most már úgy véli, hogy Wurst győzelme használ az országimázsnak. Ausztriában a néppárttal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták arra akarják felhasználni az eurovíziós győzelmet, hogy megnyerjék a konzervatívokat az azonos nemű párok jogainak kiszélesítéséhez.

Az eurovíziós győzelemtől hátszelet kapva a vállaltan leszbikus Ulrike Lunacek, az osztrák zöldek listavezetője az európai parlamenti választásokon sajtótájékoztatón követelte a homoszexuális párokat diszkrimináló jogszabályok felszámolását szerte Európában, s hangoztatta, hogy ebben a témában a zöldek a leghitelesebbek. Szerinte az eurovíziós szavazás azt mutatja, a társadalom előrébb jár, mint azt egyes tagországok törvényei feltételezni engedik.