Axl Rose a világ legjobb énekese

2014.05.21. 15:28
Mindegy, hogy magas vagy mély hangokról van szó, a Guns N' Roses frontembere szinte verhetetlen. A legjobbak között van még Prince, Mariah Carey, James Brown és Christina Aguilera is. Néhány tinisztár és legenda viszont leszerepelt a hangterjedelem rangsorban.

Hangterjedelmük alapján rangsorolta minden idők legnépszerűbb énekeseit és énekesnőit az amerikai ConcertHotels portál. Az oldal a stúdióban kiénekelt legmagasabb és legmélyebb hangok alapján állította össze a listát. Az elkészítéshez a Rolling Stone magazin 2008-as Minden idők 100 legnagyobb énekese című összeállítását vették alapul, és ezt egészítették ki az idei Billboard Music Awards néhány férfi és női jelöltjével. Az így kapott névsort a Range Place hangterjedelmi adataival összevetve készült el a végleges lista.

Az eredmények alapján Axl Rose, a Guns N' Roses énekes-frontembere lett a világ legjobb énekese, öt oktávnyi hangterjedelemmel. A lista szerint a legmélyebb hangokat a There Was a Time című dalban énekelte ki zenekara legutóbbi, Chinese Democracy című lemezén, a legmagasabbakat pedig az Ain't It Fun című Dead Boys-szám feldolgozásában. A dobogó Mariah Carey és Prince nevével folytatódik.

Guns N' Roses - There Was A Time | Music Video

A legmagasabb kiénekelt hangok versenyét Mariah Carey nyerte az 1991-es Emotions című dallal, akit Christina Aguilera és Prince követ a sorban – a Christmas Song és a God számokkal. Előkelő helyen szerepel még Tina Turner, Kelly Clarkson, James Brown, Freddie Mercury, Miley Cyrus, Beyoncé és Thom Yorke is a Radiohead zenekarból.

A legmélyebb hangok terén szintén a Guns N' Roses frontembere vezeti a listát, őt a szerelem rozmárjaként emlegetett Barry White követi a Low Rider című War-dal 1999-es feldolgozásával. Érdekesség, hogy a Nirvana énekese, a húsz éve elhunyt Kurt Cobain szintén ezzel a dallal került fel a lista tizenharmadik helyére – az ő verzióját egy rossz minőségű házi felvételen lehet visszahallgatni. Az élmezőnyben szerepel még David Bowie, Tom Waits, Elvis Presley, Iggy Pop, valamint Paul McCartney és John Lennon a Beatlesből. A férfiakban bővelkedő lista női versenyzői közül a fekete Nina Simone szerezte meg a legelőkelőbb pozíciót, Ne Me Quitte Pas című dalával a huszonhetedik a sorban.

Az összeállítás legnagyobb vesztese Luke Bryan lett, aki a 2014-es Billboard Music Awardson elnyerte a legjobb country-előadónak járó címet, Crash My Party című albuma pedig a legjobb country-lemez lett. Sereghajtó még többek között Taylor Swift, Justin Bieber, Jerry Lee Lewis, Otis Redding, Katy Perry, Dusty Springfield és Alicia Keys.

A világ tíz legjobb énekese tehát:

  1. Axl Rose
  2. Mariah Carey
  3. Prince
  4. Steven Tyler
  5.  James Brown
  6. Marvin Gaye
  7. Christina Aguilera
  8. David Bowie
  9. Paul McCartney
  10. Thom Yorke

A ConcertHotels látványos és interaktív infografikáját a portál honlapján nézhetik meg.