Shakira tényleg lopta Loca című slágerét

2014.08.21. 11:23

Nincs új a nap alatt: Shakira kolumbiai énekesnő Loca című slágere nem véletlenül volt sokaknak ismerős - egy dominikai zenész 1998-ban írt dalának plagizált változatáról van szó, és ez mostantól hivatalos is, hiszen egy New York-i bíróság Ramon Arias Vasquez dominikai énekes-dalszerzőnek adott igazat a szerzői jogi perben.

A negyven oldalas ítéletben az szerepel, hogy az énekesnő Sale el Sol című 2010-es albumán szereplő dal spanyol változata Vasquez művének engedély nélküli másolata, aminél az eredeti szerző nevét nem tüntették fel. A tárgyaláson a dominikai zenész elmondta, hogy a dallamot Loca con su tíguere címmel ő komponálta 1996 és 1998 között, és kérésre készségesen el is énekelte a bíróságnak. Ez sem rossz, de igazán meggyőző az a kazetta volt, amire a rapper annak idején rögzítette a nótát.

A szerzeményt már 2007-ben előadták, az El Cato művésznéven ismert Eduard Edwin Bellou Pou aratott vele hatalmas sikert Dominikán, igaz, ő egy percig sem tagadta, hogy a dalszerző Arias Vasquez volt. A dal jogaivel rendelkező Mayimba Music már 2012-ben panaszt emelt a Sony ellen szerzői jogsértés miatt, a kereset most hozott gyümölcsöt, hiszen a Loca világsiker volt, 2010-es megjelenése óta több millió példányt adtak el belőle kislemez formájában, és ebből most az eredeti szerzőnek is leesik pár százezer dollár.