Segítség, U2 van a telefonomon!

2014.09.11. 14:37

Ma sokan ébredtek arra, hogy az iTunes könyvtárukban találtak egy új U2-albumot. Az ír rockzenekar öt év után jelentetett meg friss albumot, amit az Apple két nappal ezelőtti nagy eseményén mutattak be az Apple Watch és az iPhone 6 mellett. A 11 számos lemez mindenkinek megjelenik az iCloudjában és ingyenesen le lehet tölteni. Már aki szeretné, én androidosként nagyokat kacagok a halálra vált arcú kollégáimon, akik Bono és egy beöntés közül inkább az utóbbit választanák. A U2 és az Apple váratlan húzása azonban nem egyedi eset, tavaly Jay-Z nagylemezét adta ki a Samsung hasonló módszerrel. Azonban a Samsung- és az Apple-használók száma között brutális különbség van, ezzel a húzással a U2 százmilliók telefonjába fészkelte be magát, míg Jay-Z lemezét csak az első egymillió samsungos tölthette le ingyen egy új applikáción keresztül. A borzasztó giccesen hangzó Songs of Innocence a megvásárolt albumok között jelenik meg mindenkinél, és ingyenesen lehet letölteni, de kizárólag az iTuneson, az iTunes Radión és az Apple Beatsen lehet elérni.

A Billboard értesülései szerint a bejelentés után 200 ezerszer töltötték le a U2 ingyenes albumát, ami az 500 millió Apple-használóhoz képest elképesztően rossz arány, de a Universal szerint ez egy rendkívül pontatlan adat. Persze így is akadnak olyanok, akik szerint a U2 örülhet, hogy egyáltalán valaki letölti a zenéjüket, mert ez a módszer rendkívül rizikós minden fél számára. A Billboardnak nyilatkozó iparági szakértők szerint a tradicionális lemezmegjelenéssel 450-500 ezer példány is elkelhetett volna az első héten, az Apple trükkjével azonban jó, ha egyáltalán elkel 150 ezer a hét végéig.

Azért nem olyan rossz az ingyen U2, nem?

Ez egy nagyon gyors, egy hallgatás után született kritika a Songs of Innocence albumról, szóval úgy tessék kezelni. A dalok pont olyanok, mint amit a lemez címe (az ártatlanság dalai) sugall: nagyon hatásvadász, nagyon Bono, nagyon "mi vagyunk a világ legnagyobb rockzenekara ha tetszik, ha nem". Tele van igazán jó, tucat stadionrock dalokkal, itt-ott fúvósokkal, teátrális szintivel. De hát a U2 mindig is egy modoros együttes volt, mégis mit várjunk azoktól, akik ráerőszakolják a zenéjüket mások telefonjára. Tessék, aki most éppen szomorú androidos, mert nem kapott ingyen U2-t, az a Youtube-on is meghallgathatja.

Az Apple azonban nem vásárolta meg az albumot 500 millió példányban, hanem egy speciális publishing alkut kötött a U2 kiadójával, a Universal Music-kal. Ennek keretében az Apple-re megvette a forgalmazás jogait, a pénz mellett nekik pedig jól jön az óriási hype a korábbi U2-lemezek eladásához, ami mind a lemezcéghez tartozik. Erre a lépésre azért is volt szükség, mert a U2 portfóliójához tartozó albumok sokkal rosszabbul fogynak, mint amire a lemezeladások mélyrepülése predesztinálná. Naná, az MP3 és a zenestreaming korában a U2 az új generáció számára csak egy magamutogató ír pali, aki imád éhező afrikaiakkal fotózkodni, és egyszer már a South Park is hülyét csinált belőle.

A deal sokkal nagyobb, mint hinnénk, mivel az album nyitó száma, a The Miracle (of Joey Ramone) szól majd az Apple 30 napos tévés reklámkampánya alatt, ami a Wall Street Journal szerint 100 millió dollárt hozhat a konyhára Bonónak, és ezzel akár Afrikának is. Arról persze nem beszél senki, hogy szerencsétlen Joey Ramone-t miért kellett ebbe belekeverni és kinek áll ez valójában érdekében.

Egy pici öröme azoknak is lehet, akik még mindig dühösen gugliznak a "how to remove bono from my iphone" mondatra, hiszen ezzel a húzással a U2 elintézte, hogy lemaradjon a most következő Grammyről, ahol már mindenki baromira unja őket. Ugyanis a Songs of Innocence kereskedelmi forgalomba csak valamikor októberben kerül, így lemarad a szeptember 30-ig tartó nevezésről. Persze ettől még a 2016-os Grammyn ott lehetnek, de merjünk örülni a kis dolgoknak is.

A U2 és az Apple munkapcsolata egyébként nem újdonság, 10 éve egy iPod-reklámban debütált a Vertigo c. kislemezük és ők voltak az elsők, akik digitálisan jelentettek meg díszdobozos kiadást az iTuneson.

Egyeseket - teljesen érthető módon - felháborította, hogy az Apple erőszakkal az iTunesába erőszakolta Bonóéket, több oldal azonban felhívja a figyelmet, hogy el lehet tüntetni az albumot a könyvtárunkból és úgy tenni, mintha semmi sem történt volna. De az Apple ID-nkben örökre ott marad a U2 nyoma.

Törölhetetlen számok

Mi van akkor, ha hiszünk az Iphone-ban, de már a With or Without You is az agyunkra ment, és legszívesebben csákánnyal mentünk volna a rádiónak, ha elkezdte dalolni, hogy It' a Beautiful Day? Hát az Apple marketingesei szerint az cég és a U2 rajongóinak halmaza teljes átfedést mutat, vagyis vagy vegyünk egy Androidot, vagy kezdjünk el kételkedni a létezésünkben. Merthogy törölni azt nem tudjuk a Songs of Innocence dalait a telefonunkról. Számítógép és Itunes nélkül neki se álljunk, de ha van kábél, gép és szoftver is, akkor azért el tudjuk rejteni a U2-t a megvásárolt számok közül. Igen, használjuk a hide song opciót az Itunesban, és akkor nem érhetnek kellemetlen meglepetések, ha valaki átfutja a zenéinket a telefonon. (SzabóZ)