Állati jó remixek készülnek a Csurjumov–Geraszimenko üstökös hangjából

2014.11.14. 13:22 Módosítva: 2014.11.14. 14:14

Tudománytörténeti mérföldkőhöz érkezett az űrkutatás azzal, hogy nemrég sikeresen landolt a Philae űrszonda a Csurjumov–Geraszimenko üstökös felületén. A kutatók az üstökös vizsgálatakor egy egészen meglepő felfedezést tettek, miszerint a Csurjumov–Geraszimenko olyan hangot ad ki magából, mintha egy saját dalt dúdolna folyamatosan. Az egészben a legjobb, hogy most ezt bárki meghallgathatja.

A mágneses mező pulzál adott frekvencián, amit a tudósok megemeltek, hogy hallható hang legyen belőle

– mondja nekünk Laza Bálint tudományrovatos kolléga azzal kapcsolatban, hogyan képes hangot kiadni egy világűrben sodródó üstökös.

„Az űreszköz egyik műszere az üstökös plazmakörnyezetét (elektronikusan töltött gázt) méri, amiből kiderült, hogy az üstökös gyenge mágneses mezeje alacsony frekvencián oszcillál. A tudósok tízezerszeresére emelték ezt a frekvenciát, a hallható tartományba, hogy jobban megértsék, mi történik, ennek eredménye a fenti hangsor. Az oszcillációt először augusztusban észlelték, 100 kilométerre az üstököstől. A tudósok szerint valószínűleg az üstökös semleges részecskéi összeütköznek az űrben lévő nagy energiájú részecskékkel, ez ionizálja őket. Mivel a plazma töltött, kölcsönhatásba lép a mágneses mezővel, ez okozza az oszcillációt"  fejti ki bővebben.

Az egészen lenyűgöző hanghatás megihlette a szobaproducereket is, egyre-másra bukkannak fel olyan remixek, amik a CsurjumovGeraszimenko által gerjesztett hangból készítettek zenét.

Ez Raymon Lazer nu-jazz átirata.

A The Countermeasures valami egészen kozmikusat akart, amire földi ember nem igazán képes műfaji meghatározást mondani.

Sokat az első négynegyedes remixre sem kellett várni, DPM deep house helyett feltalálta a deep space zsánert.

És persze a prosztó electro sem maradhat ki az ismerős nevű S1ntax Errortól.

Vagy a prosztó big room house ReYo hozzájárulásával.

Azért olyan is akadt, aki félretéve a suttyót, inkább a szimfonikus feldolgozás mellett döntött, ami valójában Rimszkij-Korszakov Dongója kombinálva az üstökös hangjával.

Nem véletlenül van ekkora sikere a producerek körében az üstökös által gerjesztett zajnak, hiszen baromira hasonlít a tavalyi év legnagyobb elektronikus zenei slágerére, az Animalsre Martin Garrixtól.

Akinek most van esze, és gyorsan szeretne egy kis buzzt generálni az alkotói profiljának, az most gyorsan rárohan a témára, és elkészíti a saját remixét, mert a következő napokban/órákban valószínűleg bőven akad majd neves producer, aki elkészíti az üstökös hangjából készült trap, drill, glitch vagy anthem house remixet.

Melyik a legjobb üstökös remix?