Letaszították Majkát a magyar zene trónjáról

2014.12.05. 15:11

Az Artisjus és a Mahasz ismét összeállította a szokásos magyar zenehallgatási listákat, amikben azt vizsgálják, hogy ősszel kiket hallgattak legtöbben itthon a Youtube-on, mi a legnépszerűbb a streamingfelületeken, illetve a rádióban, és miként változik az előadók népszerűsége a Facebookon. Túl nagy eltérés nincs a nyári kimutatáshoz képest, továbbra is Majka Magyarország első számú popzenésze a számok alapján, és még mindig nem pusztul ki a hazai közízlésből a zongorás közhelyrap. Viszont hosszú idő után először nem Majkáé a leghallgatottabb magyar dal a Youtube-on. 

Majka hosszú idő óta ott trónol valamelyik számával a Youtube-toplista legtetején, így volt ez nyár végén is. Most viszont nemcsak lekerült az első helyről, de még a top 3-ba sem fért be. Ősszel ugyanis Boggie Parfüm c. száma volt a legnépszerűbb, aminek a videója annak idején letarolta az internetet határon innen, s túl. Az őszi időszakban majdnem két és fél millióan nézték meg a videóját a Youtube-on.

 A top 20-as lista körülbelül eddig a pontig értékelhető, utána ugyanazok az arcok következnek

  •  valami Horváth Tamás négyszer
  • Majka és Curtis,  Jolly és Kis Grofó, Raul, illetve Halott Pénz háromszor
  • Mr. Missh pedig kétszer fért fel a listára.
youtube magyartop
Fotó: artisjus

Akinek esetleg semmit nem mond Mr. Missh, Raul vagy Horváth Tamás neve, annak most óriási szerencséje van, mert ez a három ember általában egymás videóiban szokott szerepelni, szóval elég csak ezt az egyet megnézni. Vagy beletekerni. Igen, ez a videó 7 millió nézőnél jár.

A Facebook már egészen más terep, itt találni a legnépszerűbbek között olyanokat is, akik még egy ilyen mezőnyben sem tudnának a legnézettebb húsz közelébe sem érni. A legnépszerűbb még mindig a Children of Distance lelkész-hiphop formáció a közel 500 ezer lájkjával, második Nótár Mary, de Caramel is nagyon felkapott valamiért.

liketop
Fotó: artisjus

Sokkal érdekesebb viszont a streaminglista, ahol alig van nyoma a Youtube-on érzékelhető magyar trendeknek. Itt ősszel a Kelemen Kabátban és Eckü közös dalát hallgatták a legtöbben, de második helyre odafért a Honeybeast is, ami három hónappal ezelőtt még vezette ezt a kimutatást. Továbbra is népszerű a Punnany Massif és Ákos, viszont az szembetűnő, hogy a Mahasz nem volt képes 20 dalt összeszedni, és csak 14 számot rangsorol az Alvin és a Mókusoktól ByeAlexig.

mahasz top

A rádiós lejátszási lista megint más, hiszen itt meg a mindenféle tehetségkutatókból vagy A Dalból előkapart előadók vannak túlnyomó többségben Janicsák Vecától Dér Henin keresztül Rúzsa Magdiig. Utóbbit játszották egyébként legtöbbször a rádióban, de Janicsák és ByeAlex is nagyon népszerű a rádiós szerkesztők körében. Az viszont kifejezetten furcsa, hogy miközben Majka a létező össze kimutatásban szerepel legalább egyszer, a rádiók mintha egész egyszerűen nem akarnának foglalkozni vele.

A kislemezlista már valamivel biztatóbb, persze nem csoda, hiszen amikor pénzt is kell költeni a zenére, akkor hirtelen eltűnnek a Children of Distance- vagy Mr. Missh-rajongók. Itt a legnépszerűbb Fluor és Diaz közös projektje, a Wellhello, a top 3-ba pedig odafért Majka és az előbb említett Honeybeast. Feltűnő, hogy az emberek imádnak fizetni Ákosért: a 20-ból 6 szám is tőle szerepel.

single top
Fotó: artisjus

A végére ilyenkor mindig a slusszpoén marad, hiszen az albumeladások Magyarországon legalább olyan megfoghatatlan és misztikus téma, mint a parlamenti képviselők vagyonbevallása. A Tankcsapda például valószínűleg 2056-ban is szerepelni fog a listán, legalábbis addig biztosan, ameddig 1000 forintért árulják a teljes életművük egy-egy lemezét a Mol-kutakon. A nyomasztóan nagy Tankcsapda- és Ákos-fölény mellett viszont kifejezetten felemelő látni, hogy

a Református kórusok: Vigasztaló énekek I. még mindig a nyolcadik legeladottabb nagylemez Magyarországon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?