A rapcsata az új jegesvödör

2014.12.17. 17:49 Módosítva: 2014-12-17 19:03:28

Aki valamennyire követi a magyar hiphopot és a hozzájuk köthető zenészeket a közösségi oldalakon, azok az utóbbi időben biztos belefutottak a Hot 16 Challenge-be, ami voltaképpen egy zenei Ice Bucket Challenge, csak rappereknek. Az itthon óriási aktivitással zajló közösségi sorozat egyelőre csak a környékünkön népszerű, mint Lengyelország, ahol az egész kezdődött.

My $uPeR $weeT $iXTeeN

Az Eska lengyel oldalon azt írják (a Google-fordító alapján), hogy az egész egy visszautasított Ice Bucket Challenge-dzsel kezdődött, amikor egy Solar nevű rapper nem akarta hideg vízzel leönteni magát, helyette inkább rapben vállalta a kihívást. Az egészből aztán az Ice Bucket Challenge-dzsre hasonlító rapkihívosdni lett, ami valahogyan eljutott Magyarországra is. Ha most megnézzük a #hot16challenge-et a Facebookon látható, hogy szinte kizárólag csak lengyel és magyar rapperek csinálják, a lengyel-magyar két YO! barát kulcsszó alatt. Bocs.

A technikailag az egész annyi, hogy kihívás esetén 72 óra alatt 32 sornyi szöveget (16 rímpárt) kell összerakni, azt felszövegelni valami alapra, aztán a videó feltöltése után 4 másik ember megnevezhetünk.

Az első ilyen videót egy Nick Name készítette és töltötte fel november 25-én, akit egy lengyel rapper ismerőse hívott ki.

Aztán az egész lángra kapott, és elárasztotta a közösségi oldalakat. A magyar hiphop egyébként is reneszánszát éli a neten, így szép lassan mindenkinek kötelezővé vált beszállni. Még SP-nek is, aki már vagy évek óta visszavonult, vagy Kiss Ádám humoristának. 

Amellett, hogy akadnak egész ügyes videók (ezt érdemes lecsekkolni) szép számmal, mégis csak az ebben az egészben a legszórakoztatóbb, amikor már nem csak profi előadók szállnak be a versenybe.

Kihívó: Phekete Ricsíí, Felkészül: Kic$i Dz$ínó 

A laptop-hangfalas emszí.

A kamu angolul halandzsázó emszí.

Vagy amiről már nem lehet eldönteni, hogy vicc vagy komoly. Emszí.

A végére azért kerüljön valami jó is, ez például Suppah videója, aki Tkyd kihívását fogadta el. És azon kevés feltöltések egyike, amiken a zenét is lehet élvezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!