Meghalt Joe Cocker

2014.12.22. 19:30 Módosítva: 2014.12.22. 21:22

Hetven éves korában elhunyt Joe Cocker énekes - erősítette meg az ITV-nek a művész menedzsmentje. Cocker tüdőrákban szenvedett. Az angol születésű zenészlegenda utolsó éveiben feleségével egy világtól elzárt ranchon élt Coloradóban.

John Robert Cocker néven született 1944 május 20-án az angliai Sheffieldben, itt élt húszéves koráig. Szegény munkásgyerek volt: lakatosként, gázszerelőként, benzinkutasként dolgozott, ekkoriban Ray Charles volt a kedvence.

Zenészként első sikerét Vance Arnold and the Avengers nevű bandájával aratta 1963-ban, a Rolling Stones előzenekaraként léptek fel.

Blues-rock-énekesi karrierje 1964-ben kezdődött. 1968-ban felfedezte a Procol Harum együttes menedzsere, első lemezén olyan nevekkel együtt szerepelt, mint Jimmy Page és John Paul Jones (Led Zeppelin). Részt vett a Woodstock fesztiválon, itt ő számított az egyik legnagyobb szenzációnak rekedt hangjával, jellegzetes léggitározásával, zabolázatlan mozdulataival.

Ezután szinte évenként jelentkezett nagylemezzel, de a 70-es években nem tudta megismételni korábbi sikereit. "1972-ben elindultam a lejtőn" - nyilatkozta erről. A hetvenes éveket a kábítószer és az alkohol határozta meg számára, és évekbe telt, mire megszabadult függőségeitől.

1975-ben jelent meg egyik legnépszerűbb dala, a "You are so beautiful".

1978-ban ismerte meg feleségét, Pam Bakert. A találkozás megváltoztatta életét, Pam segített neki talpra állni. "Világossá tette, hogy az emberek még mindig szívesen hallanának énekelni" - mondta.

1983-ban jött fel ismét az Up Where We Belong című duetjével Jennifer Warnes-szal, Grammy-díjat is kaptak érte.

A nyolcvanas években született a "When the night comes, a "N'oubliez jamais", az "Unchain my heart" vagy a "You can leave your hat on" című slágere is.

Negyven albumot hagyott maga után, és többször körbeturnézta a világot. 2007-ben a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé avatták zenei szolgálatáért. 

2014-ben új albumon dolgozott, a tervek szerint 2015-ben jelent volna meg, és turnét is tervezett 2015 első felében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport