Ha péntek, akkor új lemez!

2015.02.26. 18:25

Idén nyártól világszerte egységesen, péntekenként helyi idő szerint nulla órától kerülnek forgalomba az új hanglemezek – jelentette be csütörtökön Londonban a hanglemezipari világszövetség, az IFPI.

Jelenleg Európában hétfőnként, az Egyesült Államokban keddenként, Ausztráliában pedig péntekenként dobják piacra a gyártók az új nagy- és kislemezeket. Az IFPI szerint a zenerajongókat frusztrálja , hogy földrajzi elehelyezkedésük miatt kedvenceik lemezeihez mások hamarabb juthatnak hozzá.

A londoni székhelyű IFPI az előadókkal, a kiadókkal és az üzlethálózatokkal való konzultáció, valamint egy nagyszabású nemzetközi véleményfelmérés után hozta meg a harmonizációs döntést, írja az MTI. A felmérésből kiderült: a legtöbben a pénteki vagy a szombati lemezmegjelenéseknek örülnének.

A szövetség szerint a harmonizálás nemcsak a lemezgyűjtőknek, hanem azoknak az előadóknak is kedvez majd, akik a közösségi médiában reklámozzák az új kiadványaikat. Azt remélik, az egységesítés a kalózkodást is csökkenteni fogja.