Hallgatnám: Carl Barat and the Jackals: Let It Reign

2015.02.28. 11:20

Ennél rosszabbul aligha időzíthetett volna Carl Barat, akinek sikerült abban az évben kiadnia Jackals nevű új bandájának debütlemezét, amikor régi, kultikus státuszba emelkedett zenekara, a Libertines több mint tíz év után új albumot jelentet meg. A Let It Reign című anyag így valószínűleg nem sok jóra számíthat, a Libertines epekedve várt visszatérő lemeze jóeséllyel beárnyékolja majd a Jackals lehetséges sikereit.

Pedig a Let It Reign egy remek album, elégedetten fogadta az NME, a Guardian, a Rolling Stone és a Q magazin is. "Ha szeretted a Libertinest, ezt is imádni fogod" – írta róla az Independent. Barat egyébként a Libertines feloszlása után megalapította a két lemezt megélő Dirty Pretty Things nevű zenekarát, The Chavs név alatt együtt játszott a Primal Scream, a Charlatans és a We Are Scientists egy-egy tagjával, és Bottletop Band néven jótékonysági zenekart is alapított a Super Furry Animalsből ismert Gruff Rhysszel, valamint az Arctic Monkeys, a Babyshambles és a Noisettes zenészeivel. Később, 2010-ben kiadta a mérsékelt sikereket elérő, cím nélküli szólólemezét, amihez képest a mostani Let It Reign egy lényegesen rockosabb album lett.

A Jackals tagságát egyébként Barat furcsamód a Facebookon toborozta: állítólag még ezernél is többen jelentkeztek a felhívására, ám ő ebből csak három főt vett maga mellé. A régi Libertine egyébként viszonylag jó időszakában készítette el a lemezt.

Két bandában játszom, két turnén zenélek, két lemezen dolgozom és két kisbabám is van. Ennél több már nem férne bele, időm sem lenne a depresszióra

– mondta a zenész, aki nemrégiben nyíltan mesélt öngyilkossági kísérletéről is, amit egy üveg viszki megivása után, menedzserük, Alan McGee walesi házában kísérelt meg.

 Let It Reign beharangozó dala a Glory Days volt, amihez később nagyon erős videoklip is készült, amelyben az első világháború alatt "gyávaság" és "dezertálás" miatt kivégzetteknek állítottak emléket.

A Los Angelesben és Londonban felvett album második klipdala az A Storm Is Coming lett. Az ehhez készült – sok cicit felvonultató! – videó a hónap első felében jött ki.