Meghalt a Toto basszusgitárosa

2015.03.16. 08:34

59 éves korában meghalt Mike Porcaro, a Grammy-díjas Toto basszusgitárosa. A zenész évek óta ALS-ben (Lou Gehrig's Disease) szenvedett, élete utolsó napjait kerekesszékben, magatehetetlenül töltötte. A hírt bátyja, a Toto billentyűse, Steve Porcaro tette közzé a Facebookon.

Porcaro 1982-ben, David Hungate távozása után lett a Toto tagja. A zenekarban két testvére is játszott, Steve, és a dobos Jeff (ő 1992-ben hunyt el). A Toto legsikeresebb albumán, a Toto IV-en még nem ő játszott, de a turnét már vele tlta le a zenekar. Szerepelt viszont az 1984-es Isolationön, a Fahrenheiten (1986), a Mindfieldsen (1998) és a Through the Looking Glass című,  2002-es albumon. A kétezres évek közepén diagonosztizálták nála azt a betegséget, amiben többek között Stephen Hawking is szenved, és aminek nevében milliók öntötték le magukat egy vödör jeges vízzel tavaly nyáron.

A Totóból hivatalosan 2007-ben szállt ki, amikor a betegség miatt már nem mozogtak az ujjai, és képtelen volt játszani. 2009-ben a Toto többi tagjával együtt beválasztották a Hírességek csarnokába.

 Porcarót a világ egyik legjobb basszusgitárosának tartották, játékán egy nemzedék nőtt fel. Szerény zenész volt, soha nem tolta magát az előtérbe, pedig saját hangszerén semmivel sem volt rosszabb, mint a Toto-gitáros Steve Lukather. Igazi csapatjátékos volt, akit nem érdekeltek sem a külsőségek, sem a hírnévvel járó csillogás, a zenének és zenekarénak élt.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport