Egy digitális ánusz a pusztában - Turbo-klippremier

2015.03.18. 14:56

Tavalyi, Pentagram című lemezének egyik legerősebb dalához készített klipet a Turbo. A Mercury című dal klipjét a zenekar gitárosa, Vígh Dávid készítette, aki korábban a csapat több kreatív és képi anyagát is gondozta már. Egyes jelenetek felvételénél ugyan a zenekar operatőr barátja, Kőrös 'Köge' Gergely vette kézbe a kamerát, a rendezés, az animáció és a vágás azonban mind a gitáros munkáját dicséri. A klipet nálunk lehet először megtekinteni.

A Mercury klipjéből egyértelműen kiderül, hogy nemcsak a Turbo zenéjére, hanem megjelenésére és képi világára is sokat hatottak az ősrock hagyományai. Persze ezt már korábban is sejthettük, hiszen 2009-ben a P.Mobil Lámpagyár című dalát dolgozták fel az MR2 Akusztikban, míg nemrég a Kopasztkutya egyik jelenetét posztolták a Facebook-oldalukon, de gyakran emlegetik velük kapcsolatban a Thin Lizzy és a Mars Volta hatását is. A pszichedelikus rock jegyei pedig nemcsak a dalokban, hanem a zenekar új klipjében is látványosan tetten érhetőek.

A klip második felében egy hatalmas digitális ánusz alatt énekelnek a pusztában!

– lelkesedett szerzőtársunk is  a videóért , amelynek elkészítését egyébként a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A rendező azonban mást is mesélt: "Régóta szerettem volna egy olyan klipet a Turbónak, ahol főleg portékra koncentrálunk. A zenekarban mindenki igazi karakter és nem utolsó sorban óriási grimaszoló. Sajnos a forgatást meg kellett ismételni, mert az első anyag nagy része a másolásoknál elszállt. Bármennyire frusztráló volt a szitu, másodszor sokkal gördülékenyebben ment minden. A vágás során jöttem rá, hogy szükség lesz valós tempójú totálokra, úgyhogy újabb két hónap ment el arra, hogy leforgassuk a hiányzó snitteket. Imádunk reptereken zúzni. Jó levegő, napsütés, stenk. Az animációkra pedig nincs magyarázatom: higany, fény és kígyók témakörében dobtam össze őket. Pont annyira absztrakt lett, mint maga a dalszöveg. Viszont ne lepődjetek meg, ha valamelyik goabulin a kivetítőkön viszontlátjátok az animokat." - foglalta össze Vígh Dávid. 

A Turbo most épp a második MR2 akusztikos felvételére készül, amihez kapcsolódóan vasárnap egy nyilvános főpróbát is tartanak a Kálvin téri Muzikum Klubban, ahol a Kaldera lesz az előzenekar, akikre Eddie Vedder, Cseh Tamás és a Fleet Foxes egyaránt hatással volt.

A Turbo legutóbbi lemeze, a Pentagram pedig lentebb teljes egészében meghallgatható, csak kattintson a borítóra, vagy a képen látható nőalak valamelyik tetszőlegesen kiválasztott testrészére: