Minden listát letarolt a Wellhello

DSC 1057
2015.03.19. 15:49

Ismét kiadta az összesített YouTube és Mahasz listákat az Artisjus, amelyeket ki is elemztek a Dalszerző blogon. Az utóbbi negyedév legnépszerűbb dala egyértelműen Fluor és Diaz duójától, a Wellhellotól érkezett, a Rakpart.

Ugyan még 2014 nyarán jelent meg, mégis vezeti a negyedéves YouTube-listát, a rádiós toplistát és a single listát is; illetve a csonka stream listán is első helyet szerzett. A Wellhello Apuveddmeg című dala szintén jól teljesített több listán is, de az elmúlt negyedév húsz legnépszerűbb dala közé nem fért be. Az őszi YouTube-listán három videóval szereplő Halott Pénz néggyel is ott van a legnézettebb húsz között, és a rádiós és single listára is felkerült a Valami van a levegőben.

A Dalszerző elemzése szerint egyre inkább hasonló a rádiós és az internetes zenefogyasztás, ami azt mutatja, hogy a két világ elkezdett közeledni egymáshoz. Valószínűleg kétirányú folyamatról van szó: a rádiók is felfigyeltek arra, hogy az internetes sztárok között van olyan, aki az ő játszási listájukra is felférhet. De a jelenség fordítva is igaz, a hagyományos médiában való erős megjelenés olyanokat is a YouTube-ra irányíthat, akiket egyébként korábban nem figyeltek a közösségi médiára. Egyre nagyobb nézettség szükséges ahhoz, hogy egy videó a legnépszerűbbek közé kerüljön, 1,2 millió kattintásnál is több kell egy top 25-ös helyezéshez.

A YouTube lejátszási listáján tehát az első helyen a Wellhello Rakpart című száma áll, több, mint 3,5 millió megtekintéssel, utána Kis Grófó, valamint Horváth Tamás és Raul jön. Az első tízben van még Halott Pénz, Kelemen Kabátban, L.L. Junior, Majka és egy másik Wellhello szám is. A Mahasz rádió toplistájának az élén is Wellhello Rakpart című száma végzett, második a Good bye című szám, (Newik feat. Berkes Olivér), harmadik pedig a Hoolingans + Lotfi Begi Paradicsom című száma. Az első tízben van még Caramel, Ákos, Zséda, a Compact Disco, Mohamed Fatima, Rúzsa Magdi és az Intim torna illegál.

A Mahasz album toplistáján már más a helyzet, ott a Tankcsapda végzett az élen, második lett a Dynamit albuma, a harmadik pedig Ákos. Az első tízben van még Koncz Zsusa, Budapest Bár, Rúzsa Magdi, a Hooligans, és a Magna Cum Laude is.