A roma zenétől lesz hangos a Sziget Világzenei Színpada

2015.04.22. 13:00

A tánczene lesz idén főszerepben a Sziget Világzenei Színpadán, írta sajtóközleményében a Sziget iroda. A középpontban a cigányzene áll, nagyot merítve a roma zenei kultúrából Indiától, Egyiptomon át a nyírségi Paszabig.

Mint a írják "megkülönböztetett figyelmet fordítanak az Európa-szerte hódító Balkan Beat és a ska-alapú tánczenék előadóira." Minden nap lesz roma zene, a világ minden részéről; Indiából a Dhoad Gypsies from Rajasthan, Romániából a Taraf de Haïdouks, Szerbiától Goran Bregovic és a Boban i Marko Markovic Orkestar, Egyiptomból az Egyptian Project, itthonról pedig a Romengo és a Parno Graszt.

A világzenét képviselé még a fado-előadó Mariza, a német rezes zenét játszó LaBrassBanda, a legnépszerűbb európai klezmer együttes, a londoni She'Koyokh, mauritániai afrorockjával Noura Mint Seymali, a finn-benini afrobeatet játszó Helsinki-Cotonou Ensemble, a görög rembetikát hiphoppal ötvöző Imam Baildi, a latin ska szicíliai királya, Roy Paci & Aretuska Allstars, a belga Balkan Beat képviselője az Antwerp GipsySka Orkestar. Jön még a francia-algériai HK & Les Saltimbanks, az ukrán DakhaBrakha, Che Sudaka és a La Chiva Gantiva, a Canzoniere Grecanico Salentino – itthonról pedig a PASO, a Ladánybene 27, Szalonna és bandája, a Besh o droM, valamint a Söndörgő.

A pultban pedig GypsySoundSystem, DJ Borzin, DJ Luca Vaga, DJ Lord Sassafras és DJ Tagada.

A legnagyobb műfaji expónak, a WOMEX-nek is Budapest ad otthont idén, ami Gerendai Károly, a Sziget főszervezője szerint fontos lépés abban az irányban, hogy „világzenei nagyhatalom lehessünk”.